Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Oslavila 100 let a prozradila recept na dlouhověkost: Nezávidět, neflámovat a hodně spát!

Autor: Pavel Ryšlink - 
18. listopadu 2014
20:29

Nikomu nic nezávidět. Takový je recept na dlouhověkost Růženy Marešové z Olomouce, která v předvečer svátku 17. Listopadu oslavila úctyhodných sto let života.

„Já nikou nic nezávidím a nikdy jsem nezáviděla, protože závist užírá věku,“ řekla Blesku oslavenkyně a dodala: „Neměla jsem v životě žádné výkyvy, takže když člověk žije zodpovědně, tak se asi dožije vysokého věku. Zvlášť když mu k tomu bůh dopřeje ještě dobrého zdraví.“

Stařenka, která se ve svém požehnaném věku těší poměrně dobrému zdraví a jasné mysli ještě prozradila, že celý život žila skromně a spořádaně. „Nikdy jsem se nepřejídala, neflámovala, nekouřila, nepila. Za to jsem vždy ráda a hodně spala. Prostě jsem žila normálním životem,“ konstatovala Růžena Marešová.

Těžké, ale radostné dětství

Stoletá jubilantka ze všech dob, které prožila, vpomíná nejraději na dětství a mládí, přestože ho neměla lehké. Ještě než se narodila, tatínek narukoval do války. Vrátil se až v roce 1920 a dva roky po jeho návratu umřela tehdy osmileté Růženě maminka. Děvče pak vychovávala teta v Plzni. „Měla hostinec a manžela u dráhy. Na to období v Plzni ráda vzpomínám,“ prozradila Růžena Marešová.

Zlobí se, že nemůže číst

Většinu života prožila v Olomouci, kam se vdala za důstojníka armády a kde vychovala tři děti. Přestože slavila narozeniny den před listopadovým výročím, poslední dobu života, kdy je 23 let vdovou, nechtěla komentovat. „Mě teď nejvíc trápí, že už špatně vidím. Poslední čtyři roky už nemůžu číst a to mi strašně chybí. Já jsem totiž celý život strašně ráda četla,“ řekla stoletá oslavenkyně Blesku.

djaba ( 19. listopadu 2014 22:53 )

Můj tatík a mnoho dlších žili příkladně .Nechlastali , nekouřili a nejedli potencinální rakovinotvorné látky.Přesto v produktivním věku natáhli brka .Ostatní moji blízcí, kteří by mohli být příkladní , žijí i podnes s Alzhaimerem a podobnými stařeckýmy záležitostmi, nebo prostě mají plíny . A co teď,nechlastat , nejíst buřty,a ne... co ha.

Zobrazit celou diskusi