Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Originální dárek: Zeman přivezl princi Charlesovi semeno!

Autor: Vera Renovica, Jitka Pecharová - 
5. září 2014
05:18

Hrad dobře ví, jak si zajistit přízeň britské aristokracie. Prezident republiky Miloš Zeman (69), který je na dvoudenním summitu NATO ve Walesu totiž předal princi Charlesovi (65) opravdu vychytaný dárek!

Prvorozený syn královny Alžběty II. (88) se pyšní titulem »princ z Walesu« a se Zemanem se včera odpoledne sešel osobně, aby převzal dar. Ten je takzvaně za pár šupů, nicméně má sentimentální hodnotu. „Jedná se o semena rostlin ze zahrad Pražského hradu a zahrad, které byly opraveny díky nadaci spoluzaložené princem z Walesu,“ informoval Blesk Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Česká republika má co do výběru diplomatických darů velmi dobré renomé. Prestižní americký list Washington Post mezi pět nejlepších pozorností, které dostal americký prezident Barack Obama (53) zařadil keramickou misku pro jeho psa. Je ale fakt, že jednou už český dárek pro britskou modrou krev tak trochu selhal.

To když se slavný Národní hřebčín v Kladrubech rozhodl Charlesově synovi Williamovi (32) ke sňatku s vévodkyní Kate (32) věnovat plemenného bělouše. Novomanželé však odmítli živý dar přijmout a namísto toho požádali o odběr genetického materiálu –semene – který pak převzali k dalším šlechtitelským účelům. Kůň tak žije v Česku. „Myslím, že už to tak zůstane. Bereme ho spíše jako symbolický dar, který nebyl předán,“ řekl včera Blesku ředitel hřebčína Jiří Machek.

Charles je vášnivý pěstitel a zahrádkář. Obzvlášť léčivé bylinky, jejichž semínka dostal od České republiky, jsou blízké jeho srdci. Je totiž zastáncem alternativní medicíny a za to, že ji propaguje, dostal dokonce od britských úřadů přes prsty. Podívejte se, co všechno bude možná růst na zahradě jeho rezidence v Gloucestershireu.

Dvoudenní Summit NATO, který končí dnes, soustředil vrcholné světové i evropské politiky včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, německé kancléřky Angely Merkelové a také české hlavy státu Miloše Zemana.

Má řešit krizovou situaci na Ukrajině, pokračování mise v Afghánistánu a také hrozbu, kterou představuje extremistické hnutí Islámský stát v Sýrii a Iráku. Právě jeho příslušníci dle dostupných záznamů brutálním způsobem popravili dva americké novináře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi