Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman dá 150 vojáků do komanda NATO: Zasáhnou kdekoli po světě do dvou dnů!

Autor: ČTK, simao - 
5. září 2014
19:27

NATO řešilo na summitu ve Walesu problém - nemá armádu, která by mohla rychle v řádu několika mála dnů reagovat na případné ohrožení některého z členských států. A tak vznikl plán na vytvoření brigády "rychlého nasazení". Česko pro ni může uvolnit 150 vojáků, nechal se slyšet prezident Zeman.

Nová jednotka NATO by měla mít několik tisíc vojáků a hovoří se o ní delší dobu. Především po ruské anexi Krymu a dramatickém dění na východní Ukrajině. Měla by být schopna zasáhnout na místě potřeby do dvou dnů. Lídři aliance její zřízení dnes potvrdili v rámci tzv. Akčního plánu připravenosti.

Prezident Zeman pro ni nabídl 150 příslušníků speciálních sil s vrtulníky. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického zvažuje Česko také další možnosti zapojení do práce budoucího uskupení: ministr se zmínil o logistice či o českých protichemických odbornících. ČR byla podle něj jednou z prvních zemí, která oznámila konkrétní příspěvek.

Najdou se však země, které jsou ochotné přidat podstatně více mužů ve zbrani do téhle speciální jednotka NATO. Britský premiér David Cameron dnes ráno ohlásil, že jeho země přispěje do uskupení až 3500 vojáky. Podle něj by tato "akční skupina" měla být schopná zasáhnout kdekoli na světě do dvou až pěti dnů.

Konkrétní podobu budoucího uskupení teprve doladí vojenští odborníci aliance. Jednotka má mít k dispozici leteckou i námořní podporu. Velitelství by zřejmě mohlo být umístěno v polském Štětíně. Podle slov generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena má "cestovat nalehko, ale udeřit tvrdě".

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dnes také připomněl možnost nasazení českých důstojníků do štábu ve Štětíně či expertů přes logistiku. "Rozhodně Česká republika v tomhle nezůstane bokem," dodal.

ninka64 ( 8. září 2014 15:34 )

Toto odvysílala čt2, bohužel až po 24 hod, stojí za shlédnutí, licence bohužel jen do 21.9. má to dest dílů, ale poslední díl"Věk teroru" mluví za vše....http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/video/

rudyptak48 ( 6. září 2014 22:02 )

krakonoši, ty tady snad každému s kým nesouhlasíš, oponuješ tím, že neví která bije. Ty si hodinář, nebo snad správce orloje? Určitě si ale rusomil jako poleno.

handgood ( 6. září 2014 11:29 )

rudyptak48 ( 6. září 2014 11:12 )

Kdo je v Rusko-Ukrajinském konfliktu agresor? Obsadila vojska Ukrajiny ruská území? Ne. Bojují ukrajinští vojáci na ruském území? Ne. Tedy agresorem je jednoznačně Rusko. Proč to zvádí na Ukrajinu a označuje je za fašisty? Tomuhle sloganu je ruská veřejnost nejvíce přístupná. Nevěří mu však zbytek světa. Proč to Putin dělá? Jako velmoc, ztrácí Rusko světovou pozici. Má sice arzenál atomových zbraní, ztráci však ekonomický vliv. V jejím sousedství vyrůstá další velmoc - Čína, která získává čím dál větší vliv. Putin musel něco udělat, aby se světová pozornost obrátila k Rusku. Teď začne vyhrožovat použitím atomových zbraní... a nedejbože... může dojít i k jejich použití. Může to být nedopatření, nebo omyl, stejně jako sestřelení toho malajsijského civilního letadla. Možná ani netušíme, jak blízko teď stojíme od jaderného konfliktu a tím od 3.světové války.

zabibol ( 6. září 2014 08:52 )

Že šli konečně na Putlera?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa