Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragédie na Slovensku: Havaroval autobus plný dětí. Čtyři zemřely

Autor: ljš, ČTK - 
6. června 2014
17:47

Byly na cestě ze školního výletu, čtyři z třiceti dětí se ale už domů nikdy nevrátí. Autobus s žáky trnavského sportovního gymnázia havaroval na dálnici nedaleko Piešťan. Šest dětí je podle slovenských médií těžce zraněných, čtyři školačky se bohužel záchranářům nepodařilo zachránit.

Čtyři děti zemřely a dalších osm osob utrpělo zranění při nehodě autobusu, která se stala dnes odpoledne na západním Slovensku. Autobus vezl žáky sportovního gymnázia v Trnavě. "Žáci sa vraceli z literární exkurze v Oravě," řekla serveru Čas.sk zástupkyně ředitele školy Zdenka Študencová.

K nehodě došlo na slovenské dálnici D1 u Piešťan. Autobus tam z dosud neznámých příčin sjel mimo vozovku. Spekuluje se o technické závadě nebo mikrospánku řidiče. "Pamatuju si, že autobus se začal z ničeho nic třást a potom jsme se převrátili. Do jiného auta jsme nevrazili," řeklo jedno z dětí serveru Pluska.sk.

"Autobus sjel z cesty, ze stop, který zanechal na svahu, vyplývá, že se řidič pravděpodobně snažil dostat zpátky na cestu a na poměrně prudkém svahu došlo k převrácení vozidla," řekl serveru Čas.sk mluvčí ministra vnitra Robert Kaliňák. Zběžná vnější prohlídka autobusu podle něj technickou závadu neodhalila. "Jak se autobus převrhl, někteří studenti zůstali pod ním a nebylo možné je oživit," uvedl Kaliňák.

Mluvčí slovenských záchranářů Boris Chmel uvedl, že neštěstí si vyžádalo čtyři oběti ve věku asi 14 let. Dalších osm osob se zranilo, z toho šest těžce.

V autobusu bylo v době nehody zhruba 30 žáků, kteří se vraceli ze školního výletu.

koko61 ( 6. června 2014 22:56 )

včera se utopil 6 letý kluk v 1,5 metrové tůni

koko61 ( 6. června 2014 22:55 )

minulý týden skočil pod vlak 16 letý kluk

koko61 ( 6. června 2014 22:55 )

a 12 letá holčička přišla o svoji mámu při dopravní nehodě a před 10 lety přišla o tátu, a dneska je z ní sirotek

koko61 ( 6. června 2014 22:52 )

a představte si, že i takové tragédie se stávají v Česku, jako třeba 19 lidí v autobuse, když se vraceli z dovolené a už to je možná přes 10 let, tak o čem tady píšete???

jarofenin ( 6. června 2014 20:09 )

O život prišli 4 dievčatá Tragédia sa stala na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. V autobuse cestovalo 32 ľudí - 29 študentov, 2 pedagogičky a šofér. Na mieste sú vyšetrovatelia, hasiči, policajné zložky i psychológovia z Modrého anjela. Momentálne prebieha odstraňovanie vraku vozidla. Autobus zišiel z cesty bez kontaktu s iným vozidlom. Momentálne pracujeme s dvomi verziami - zlyhanie ľudského faktoru alebo technická závada. Pri obhliadke stôp, ktoré zanechal autobus na svahu, vodič sa pravdepodobne snažil dostať naspäť na cestu a na pomerne prudkom svahu došlo k prevráteniu vozidla. Ako sa ten autobus prevrhol, tak niektorí zo študentov zostali pod autobusom, takže nebolo možné ich oživiť

Zobrazit celou diskusi