Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lucie chce na Mars: Čekají mě už jen lékařské prohlídky!

Autor: Jindřich Bíč - 
12. ledna 2014
05:02

Lucie Ferstová (24) se dostala z 200 tisíc zájemců o let na Mars mezi 1058 nejlepších. Letět by měli v roce 2024 a už se nevrátí zpět. Astronom Marcel Grün však s kolonizací nesouhlasí.

Je jednou z dvou Češek, které se dostaly do užšího výběru pro cestu na Mars. Lucie je připravena, že pokud se na rudou planetu skutečně vydá, již nikdy neuvidí svou rodinu, přátele ani krásy Země.

Lucie se k celému projektu dostala tak, jak tomu dnes nejčastěji bývá – přes sociální síť. A co Lucii teď čeká? Blesk pro vás adeptku na let na Mars vyzpovídal, stejně jako astronoma Marcela Grüna.

Teď už mě čekají pouze lékařské prohlídky, potom pravděpodobně pojedeme na osobní pohovor a další výběrové procesy se budou vysílat v televizi,“ rozpovídala se Lucie. „Prostudovala jsem si všechny dostupné materiály i z nezávislých zdrojů, abych měla objektivní pohled na věc.“

Astronom Marcel Grün má ale jiný názor. „Doufám, že to není reálné, protože je mnohem lepší žít pro sen, než ve snu. Mám pocit, že ti lidé, kteří se upisují k letu na Mars bez zpáteční cesty, navíc v podmínkách více než strohých, netuší, co dělají.“

Další problém vidí i v  tom, že zájemci letu na Mars nemají znalosti místních podmínek „Je kupříkladu zapotřebí včas už na Zemi najít přesné metody, kde a jak hledat vodu. Kdy zmizela, kam zmizela, a hlavně proč, to nevíme. A to by chtělo zjistit dříve, než tam vstoupí lidská noha.“

Na to má Lucie jasnou odpověď. „Na Marsu je voda v podobě ledu v půdě. Její podíl je 1–70 %, záleží na zeměpisné šířce.“ A není to jediné, co má nastudované. „Společnost Mars One chce získávat vodu ze zmrzlé půdy ve zvláštní peci. Tam se půda zahřeje, zmrzlá voda se rozpustí a vypaří, následně zkapalní. Z vody získají kyslík a z atmosféry Marsu lze čerpat dusík a argon, což jsou všechny složky potřebné pro dýchatelný vzduch.“

Adeptka mise bez návratu Lucie Ferstová

- Studovala tři semestry astrofyziky

- Nyní studuje aplikovanou informatiku

- Ráda běhá, cvičí a učí se španělsky

- Je fanouškem počítačové sci-fi hry Mass Effect

Astronom Marcel Grün

- Špičkový český popularizátor astronomie

- Napsal řadu knížek o vesmíru a kosmonautice

- V roce 2003 stál mj. u zrodu České kosmické kanceláře a byl předsedou její dozorčí rady

- V současnosti je ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy

- Je po něm pojmenovaná planetka 10403 Marcelgrün

Do vesmíru si vezme přívěsek

Jak se na odlet Lucie Ferstové na jinou planetu dívají její rodiče? „Podporují mě, ale nemají z toho velkou radost. Přece jenom už mě pak v životě neuvidí,“ říká Lucie a přiznává, že jí budou chybět stejně jako její tři sestry.

Kromě nejbližších bude postrádat i věci, jejichž výjimečnost si teď jenom stěží někdo uvědomuje. „Nebudu si moci zajít do hospody na steak nebo na sushi nebo vyrazit do přírody a cítit vítr, déšť či moře,“ svěřuje se, a aby si i na Marsu vytvořila zázemí, na které je zvyklá, vezme si s sebou přívěsek, který nosí na krku, a modýlek lodi, který si tam dá na noční stolek.

Partner

V současné době Lucie není zadaná, a pokud se dostane ještě do užšího výběru, tak si rozhodně partnera hledat nebude. „Jestli si najdu nějakého přítele, tak to bude nejspíš někdo ve výcvikovém programu.“

A kdyby si skutečně někoho našla, rozhodně s ním neplánuje děti, protože by je pak musela opustit. S plozením dětí se v dohledné době nepočítá ani na Marsu. „Co se týče rozmnožování, tak v horizontu 5–50 let to podle mě ještě nebude možné, protože nikdo neví, jak by se vyvíjel plod v matce a jakým způsobem by dítě na Marsu rostlo,“ dodává Lucie.

Celý rozhovor naleznete v Nedělním Blesku!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pjotri ( 12. ledna 2014 18:29 )

Zajimavy... Maji letet za 10 let (!!!). Nezda se mi pravdepodobny, ze by zacali hledat lidi uz ted.. Za 10 let se stane fura veci. Babe bude 34, te druhe skoro 40. Zda se mi hooodne smesny, ze ji cekaji lekarsky prohlidky, uz ted.. Chytne raka kun.dy a cely to pujde do kopru. Podobny tvrzeni bych cekal asi tak 2 roky pred odletem, driv ne. A po lekarskych testech intenzivni vycvik. Caly je to smesny. Baba se bude tesit na let, odmitat napadniky, nebude budovat i jiny vztahy a pak ji reknou "apriiiiil!" a bude po ptakach.. Desetiletej horizont je nekonecnej horizont.. A pak? Jste marod! Jste tlusta! Ale jak to? Pred 10 lety jsem prece byla ok, hihihi.. Doporucuju psychiatra..

hofihofi ( 12. ledna 2014 14:56 )

v TOM JE TE VTIP, TO nevis, ze se delila i arktida?

japos22 ( 12. ledna 2014 13:58 )

Jen ty firmy nevysvětlily, kdo prodal Měsíc jim

hofihofi ( 12. ledna 2014 13:53 )

Ale neni,existuji firmy co prodavaji pozemkx na mesici.

abvydavatelstvi ( 12. ledna 2014 13:40 )

Tak na Marsu určitě ne....!!! ..To je utopie... tam absolutně nejsou vhodné podmínky pro život a raketa na takovou vzdálenost asi taky nedoleti ...zatím tam pouští sondy.... celý ten projekt je hloupost a jestli tomu někdo fakt věří... tak pochybuji o jeho duševním zdraví...!!!

Zobrazit celou diskusi