Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lucie chce zemřít na rudé planetě: Na Marsu chci tancovat v třetinové gravitaci!

Autor: shp, Život.sk, Henrieta Ďurovová - 
9. ledna 2014
20:18

Je jednou z dvou Češek, které se dostaly do užšího výběru pro cestu na Mars. Lucie Ferstová (24) je připravena, že pokud se na rudou planetu skutečně vydá, již nikdy neuvidí svou rodinu, přátele ani krásy Země. Jak sama přiznává, nejvíc jí budou chybět právě oni. A také dobré jídlo! Těší se však na věci na Zemi nemožné - tanec v třetinové gravitaci.

Lucie se k celému projektu dostala tak, jak tomu dnes nejčastěji bývá – přes sociální síť. „Původně jsem zahlédla odkaz, který kamarád sdílel na Facebook. Na první pohled mě projekt zaujal a pak už jsem jen čekala, kdy bude možné se přihlásit,“ řekla serveru Život.sk.

Pro to, aby se dostala do užšího výběru, musela nejdříve učinit několik kroků. „Bylo třeba poslat registrační poplatek, vyplnit odpovědi na otázky ohledně života, chování a osobnosti a nahrát motivační video,“ říká Češka. U Mars One však uspěla a dostala se mezi 1058 uchazečů, kteří postoupili do užšího výběru.

Část rodiny projektu nevěří

Lucie však rozhodně neprchá ze Země. Láká ji poznat něco úplně nového. „K odletu na Mars mě motivuje možnost unikátní práce v unikátním prostředí, která má dle mého žebříčku hodnot skutečný smysl,“ říká Češka a dodává: „Někteří členové rodiny mě podporují, někteří projektu ještě moc nevěří.“

První posádka má na Mars odletět v roce 2024. Do té doby má Lucie, pokud bude skutečně vybrána, šanci si užít svou domovskou planetu. „Chybět mi bude rodina a kamarádi - na druhou stranu, bude tam se mnou můj tým. Bude se mi stýskat po otevřených prostorách - čerstvý vzduch, vítr, déšť, volné nebe nad hlavou, moře, lesy. Určitě mi budou chybět steaky a jiná na Marsu nedostupná jídla,“ říká Lucie.

Tanec v třetinové gravitaci

Takový pobyt na Marsu jí ale nabídne možnosti, které Země nedokáže. „Oproti tomu spoustu věcí budu mít i tam – a například tancovat na Marsu při třetinové gravitaci by mohl být skvělý zážitek,“ uzavírá Češka, která se v případě, že by na Mars odletěla, již na rodnou planetu nikdy nevrátí.

marie60 ( 25. ledna 2014 07:24 )

Tsss, ona si ten život na Marsu představuje jak Hurvínek válku.Není však sama, takových šílenců je víc.Ted´ mají silné řeči ale až by došlo na skutečnost, tak si budou rvát vlasy.

nectibulvar ( 10. ledna 2014 22:13 )

cityjail: tady se ukazuje znalost projektu v plné míře. 1/ NASA - co s tím má společné NASA??!! Vždyť to vůbec Nasa neorganizuje, není to žádný vědecký projekt a navíc vůbec není projektem americkým!.. 2/Do konečné fáze projektu mají být vybrány jen několik skupinek 4 těch nejodolnějších, kteří po 7 letech přípravy v nejtvrdších podmínkách a to psychických i fyzických obstojí, včetně vzájemného soužití v uzavřených prostorech. Opět neznalost a lenost si o tom něco přečíst či pustit..!! 3/ humanoidi, roboti za 10-15 let?? Cílem projektu je Reality show, Big Brother na Marsu, sledování toho, jak se lidé budou chovat. Na co by takovému soukromému "nevědeckému" projektu pro TV bez NASA byli androidi či humanoidi??, kteří jsou navíc otázkou sci-fi představ až tak nejdřív za 80-100 let. Opravdu tady debatujeme o něčem, o čem máte nulovou páru. Nechápu tu lennost přepnout z hloupých bulvárních plátků na nějaký odbornější článek či video. Vždyť jen v angličtině je jich stovky na téma Mars One..

japos22 ( 10. ledna 2014 14:41 )

Problém s přistáním je ten nejmenší??? Ve vesmíru a na Marsu nejsou malé problémy - a ten největší je lidská ignorance, arogance, nadutost a blbost.

cityjail ( 10. ledna 2014 09:51 )

Ano? Tak se na to podívejme vědecky:jaký smysl má,že někdo pod záminkou pomoci lidstvu spáchá sebevraždu?Není naopak ukázkou hlouposti to,že vzdělaný jedinec uvěří tomu,že na Marsu přežije déle,než pár dní? Jakým způsobem mám definovat počínání NASA,která verbuje pokusné králíky na naprosto sebedestruktivní misi?Jak bude ošetřeno to,že zhebnou? Myslím že v okamžiku vznesení finančních nároků pozůstalých dostanou odpověď že "věděli do čeho jdou a šli dobrovolně"-celá tahle věc je zbytečně nafouknutá bublina,každý machruje do doby než jde o kejhák,ale až těm lidem dají skafandry a řeknou nastup-kolik jich poletí? Kolik se podělá strachy ještě ve fázi přípravy?Doufám že se toho dožiju,protože osobně si myslím,že v době kdy se mise uskuteční,budou roboti-humanidi daleko dokonalejší a hlavně levnější než lidi...

siroky11 ( 10. ledna 2014 04:36 )

Tady není co obdivovat, asi má v té hlavičce nas.ráno, jak je hloupá !

Zobrazit celou diskusi