Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soutěž o cestu na Mars bez návratu: Do finále postoupila prý i Češka!

Do užšího výběru z uchazečů o misi na Mars postoupila s další tisícovkou uchazečů prý i tato Češka
Do užšího výběru z uchazečů o misi na Mars postoupila s další tisícovkou uchazečů prý i tato Češka  (Autor: Reprofoto mars-one.com, EPA, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2014
17:52

Ve své přihlášce vystupuje pod jménem Lucy a je údajně jedním z českých adeptů, kteří se ucházejí o účast v neuvěřitelné misi s cílem osídlit Mars. Má to však háček - 24 vítězů dostane jednosměrnou letenku. Takže vyhrají dobrodružnou cestu bez možnosti návratu! Otázkou však je, zda se let opravdu uskuteční. Organizátoři věří, že ano. Odborníci pochybují.

Neobvyklou soutěž organizuje nizozemská společnost Mars One, která unikátní výpravu na Mars slíbila. "V tomto stádiu nikdo nemůže s jistotou tvrdit, že cesta k Marsu se opravdu uskuteční," upozorňuje francouzský list Le Figaro. Skeptičtí jsou i odborníci, kteří v možnost realizace projektu příliš nevěří a zpochybňují ho i po praktické stránce. Lidi na Marsu by ohrožovalo třeba silné radioaktivní záření. Mohlo by zničit jejich imunitní systém.

Organizátoři však v překonání všech možných problémů věří. Vyslání materiálu potřebného k vybudování stanic na Marsu má začít za pomoci bezpilotních modulů v roce 2022. Cesta první skupiny "velvyslanců Země" k rudé planetě se plánuje na duben 2024 a měla by trvat 210 dní.

Mezi soutěžícími i Češka

Zájem o první cestu na Mars mají i lidé - do soutěže se přihlásilo celkem 202 tisíc lidí z celého světa. První kolo však vyřadilo podstatnou část z nich. Celkem 1058 uchazečů se nyní díky svým medailonkům dostalo do užšího finále, po několika dalších vyřazovacích kolech v následujících letech a vytvoření několika týmů uchazečů jen 24 lidí dostane příležitost stát se novodobými kolonizátory.

Přihlášky přitom odeslaly i dvě Češky a pak také sedm Čechů. Podmínkou byl věk 23 až 48 let. Do užšího výběru mezi tisícovku šťastlivců přitom postoupila údajně i čtyřiadvacetileté dívka, vystupující pod jménem Lucy, uvedla ČTK. Jak dopadli další zájemci není zatím jasné.

"VyVolení" z Marsu?

První a nejrozsáhlejší kolo selekce oddělilo ty, kteří mají podle odborníků Mars One fyzické a duševní předpoklady k podobné misi, od těch, kteří se tak nejeví či zjevně neberou misi moc vážně. "Dokonce jsme měli pár zájemců, kteří se na svých zaslaných videích představili nazí," uvedl web.

Celý koncept přitom tak trochu připomíná reality show VyVolení. "Očekáváme, že ze zbylých kandidátů se stanou celebrity v jejich městech a zemích. Bude to velmi zajímavé," citoval web Mars One svého hlavního představitele, nizozemského inženýra Base Lansdorpa, který v roce 2012 s projektem přišel. Sám zústává optimistou a věří, že se let uskuteční. Potřebné prostředky (zhruba 6 miliard dolarů) chce získat od partnerských firem a od sponzorů, včetně médií. Mimo jiné prý plánuje právě nepřetržitý videopřenos ze života kolonistů.

andorea ( 2. ledna 2014 19:59 )

Šílenci, jiný výraz pro ně nenacházím.

japos22 ( 2. ledna 2014 19:45 )

Prý šťastlivci - pokud se to nedopatřením uskuteční, čeká je krutá smrt-zatímco někdo jiný na přenosech krutě vydělá

-victor- ( 2. ledna 2014 19:09 )

TOTAL RECALL

marie60 ( 2. ledna 2014 18:36 )

Cesta bez návratu. Na Marsu nikdo nemůže přežít. Něco jiného je o tom kecat a něco jiného je skutečnost. http://procproto.cz/veda-a-technika/astronomie/vedci-stale-netusi-proc-mars-prisel-o-s vou-atmosferu/

anice ( 2. ledna 2014 18:30 )

Ani by tam nedoletěli... navzájem by se povraždili cestou..

Zobrazit celou diskusi