Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bémovo miminko tunel Blanka: Kriminalisté řeší miliardy korun, o kterých toho nikdo moc neví

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
17. září 2013
13:08

Dluhy za několik miliard a Praha neví, jak je splatit. Tunel Blanka má být otevřen příští rok na jaře a město stál už 27 miliard. A to ještě není konečná suma! Konečný účet má být o dalších 9 miliard víc. Celou finanční kapslí se teď zabývají kriminalisté, řeší dokonce dva trestné činy!

Kriminalisté se zabývají podezřením ze spáchání trestného činu porušení pravidel hospodářské soutěže a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Vyšetřování se týká usnesení rady z loňského prosince, v němž radní schválili takzvanou kategorizaci faktur, jíž se chtěli vypořádat s dluhy, které má Praha vůči stavbařům.

Hodili faktury na úředníky

Problémy s proplácením faktur za provedené práce má město už více než rok. Situace podle současného vedení města nastala kvůli tomu, že politici v minulosti delegovali velkou část pravomocí na úředníky.

Miliardové investice bez schválení

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) už dříve řekl, že se tak "zbavovali" zodpovědnosti za některá rozhodnutí. Stavbaři pak pokračovali v práci bez toho, aniž by miliardové investice schvalovaly odpovědné orgány města. Ohledně zakázek k Blance tak podle TOP 09 město "balancuje" na hranici zákona o veřejných zakázkách.

Praha neví, jak splácet

Vůči stavební firmě Metrostav vznikl dluh ve výši 1,8 miliardy korun. Praha jej postupně splácí. Většinu by měla proplatit do konce roku. I tak ale zbudou faktury za několik stovek milionů. Praha podle zdroje ČTK přitom neví, jak je zákonnou cestou splatit.

bibijana ( 29. října 2013 13:26 )

oprava:tu olympiádu

bibijana ( 29. října 2013 13:25 )

Takové dluhy,ach ouvej,ale ty olympiádu tam uspořádáte,ne? 

japos22 ( 17. září 2013 16:57 )

Jasně. Ty se držíš hesla volte ODS stranu 23-letou tradicí

jarda304 ( 17. září 2013 15:44 )

lepší tunel Blanka nežli tunely stamiliard dluhů po Sobotkovi a haškovi

jarda304 ( 17. září 2013 15:43 )

ratha chytili s krabicí "vína" . Pokud víš něco o těch miliardových zlodějích, pomož policii. Nebo jen papouškuješ propagandu?

Zobrazit celou diskusi