Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Praha bude mít krásný most: Ale pěkně drahý! Mohl být levnější

Autor: Kateřina Kycltová - 
20. listopadu 2012
08:29

Hlavnímu městu roste další architektonická perla. Právě vznikající Trojský most má totiž hned několik »nej«. Ty mu však zároveň připsaly o jednu nulu navíc na výsledné účtence. Podle stavitelů platí Praha o více než polovinu navíc zcela zbytečně!

Bude to architektonický skvost. Tak mluví odborníci o novém Trojském mostu, který se buduje hned vedle toho dosavadního přezdívaného Rámusák. Jedním dechem však dodávají, že cena za umění je v tomto případě až příliš vysoká. „Byli bychom schopni ho postavit i za 400 milionů místo 1,1 miliardy, kolik stojí nyní,“ přiznal ředitel Metrostavu Jiří Bělohlav.

Stabilita

Cena však není jediný problém. Podle stavitelů z Metrostavu, kteří nyní most budují, je jeho výška neúměrná k délce.

„Byl jsem proti tomuto řešení. Ze statického hlediska není most zcela ideální. Oblouk je příliš plochý k délce mostu,“ dodává Bělohlav. Určitou kritiku dokonce vyjádřil i investor stavby, vedení hlavního města. Jenže narazil na autorská práva.

„Architekti na takové podobě mostu trvali a uplatnili tak svá autorská práva, která jsme nebyli schopni překonat,“ vysvětluje ředitel Metrostavu s tím, že podobná stavba nemá ve světě obdoby.

Jedním z architektů, kteří budoucí pojítko mezi Holešovicemi a Trojou navrhovali, byl Roman Koucký. Na dotazy Blesku, proč trval na předražené podobě mostu, však nereagoval.

Video Průběh stavby Trojského mostu - Metrostav
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

endyelite ( 22. listopadu 2012 16:59 )

Platilo se to z daní firem, které sídlí v Praze od daní občanů šla jen poměrná část, kterou inkasuje každé jiné město. Více studujte a méně se vyjadřujte k něčemu, o čem nemáte šajn ;)

endyelite ( 22. listopadu 2012 16:57 )

Výška oblouku je ideální, když je 1/7 až 1/10 rozpětí, když je oblouk nižší, znamená to větší spotřebu oceli a přepínacích lan. Oblouk je vysokej 20 metrů a kdyby byl 28 metrů, tak by byl rozhodně podle tohoto pravidla ideálnější, což ale bylo odmítnuto, protože by to nevypadalo, "tak hezky". Co jsem to tak řešil s povolanejma lidma, tak 28 metrů by doopravdy bylo lepší, tudíž ten oblouk ještě není tak vysokej, jak mohl být, chlapci ;)

endyelite ( 22. listopadu 2012 16:50 )

aspoň někdo řeší kontext

endyelite ( 22. listopadu 2012 16:47 )

 Sebr, nemáš pravdu. Kancelár Mott Macdonald dostala za vše 20 milionů, což se nerovná ani jednomu % rozpočtu. Jinak most je překrásnej, ale samozřejmě předraženej, za což může magistrát Prahy, kterej na týhle variantě trval (Bém), protože již zmíněnému MMDonaldu chtěl dohodit zakázku. Jinak stavba mohla stát 900milionů místo současných 1,102 miliardy, dalších 100milionů lze přičíst úrokům a inflaci.

sebr ( 20. listopadu 2012 18:55 )

Je to přeražené? No tomje jasné, protože architekt dostane minimálně 5% z rozpočtu stavby. Takže když se šábne s investorem, tra je to dost pro oba dva. Takže je další kauza na obzoru, nebo to zase vyšumí? Jsem zvědav.

Zobrazit celou diskusi