Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Provrtá Ještěd tunel za miliardy korun?

Panoráma ještědské rozhledny. Provrtá horský masiv silniční, či dálniční tunel?
Panoráma ještědské rozhledny. Provrtá horský masiv silniční, či dálniční tunel?  (Autor: Pavel Smrž)
Autor: INT, fr - 
5. prosince 2012
07:33

Nesmyslný a nepotřebný sen za miliardy? Nebo důležitá stavba, která by řidičům usnadnila cestování? Nápad z dob německého nacistického vůdce Adolfa Hitlera provrtat tunel pod Ještědem znovu ožívá v Liberci.

Studii, která se znovu zabývá starým nápadem, zpracovali podle iDnes.cz úředníci Libereckého kraje. O tunelu pod Ještědem se mluvilo už za hitlerovského Německa, ale také za socialismu. „Tehdy jezdilo z Liberce na Českolipsko hodně lidí za prací do uranových dolů,“ uvedla Kateřina Lauermannová z odboru územního plánování.

4 km za 5 mld.

Nejužitečnější by tunel byl pro obyvatele území kolem Osečné a Stráže pod Ralskem. „Zrychlil by cestu do Liberce. A byla by bezpečnější,“ prohlásil starosta Osečné Jiří Hauser. Podle něj by nejdelší a nejdražší varianta tunelu měřila asi čtyři kilometry. Vyšla by přibližně na pět miliard korun.

Většina regionálních politiků nepovažuje projekt za reálný. „Tunel je z říše sci-fi. Kde by na něj kraj vzal peníze?“ poznamenal náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Nový hejtman Martin Půta (Starostové) ho označil za krásný sen.

Geologové proti

Proti plánům provrtat Ještěd se už dříve postavili vodohospodáři a geologové. Stavba by podle nich stáhla z ještědského hřebenu vodu a při ražbě by se v hoře vytvořily pukliny.

Hitlerův tunel by měřil 1,5 km

Projekt tunelu pod Ještědem má kořeny už v roce 1933, kdy v Německu nový říšský kancléř Adolf Hitler vyhlásil program výstavby silnic. Po obsazení Sudet na základě mnichovské dohody se začala plánovat Sudetská dálnice. Stavba libereckého úseku začala 18. dubna 1939. Z roku 1941 se dochoval plán, který přímo počítá s tunelem pod Ještědem dlouhým 1,5 km.

marie60 ( 5. prosince 2012 08:47 )

 Myslím si, že tenhle tunel bude taky pak předražený jak ta pražská Blanka.

Zobrazit celou diskusi