Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pražský Veleslavín: Parkovací místo pro auto za 2 miliony!

Autor: Tereza Hodáliková - 
5. prosince 2012
12:47

Nejdražší parkoviště v zemi vznikne v rámci výstavby stanice metra na pražském Veleslavíně. Parkoviště pro šest set osobních aut má vyjít metropoli na čtvrt miliardy korun. Každé místo tedy stojí 2 miliony korun! Jako malý byt...

Zatímco místní se nejvíce obávají zhoršení dopravy a celkově prostředí, magistrát řeší jiný problém. Cenu a s ní spojené dotace! Pokud totiž nebude prodloužení metra do října 2015 dostavěné, bude muset vrátit do Bruselu osmimiliardový příspěvek. A tak na přeprojektování má jeden měsíc... „Jestliže se ukáže, že projednání té jednodušší stavby, která by byla levnější, nejsme schopni stihnout, tak nám nezbude nic jiného, než stavět variantu za 1,3 miliardy,“ prozradil Radiožurnálu radní pro dopravu a náměstek primátora v jedné osobě Josef Nosek (ODS).

Místní už jen doufají

Jednoznačně proti stavbě je občanské sdružení Veleslavín – Vokovice k životu. „My doufáme, že terminál nebude, že bude dodržený původní projekt a bude zde postavena pouze povrchová točna pro 14 autobusů. Doufáme, že terminál a parkoviště budou na původně uvažovaném místě na Dlouhé míli,“ říká Jiří John z tohoto občanského sdružení.

Podle Johna je cena parkoviště předražená… Jedno parkovací stání totiž vyjde Prahu na dva milióny korun!

Blesk se obrátil i na magistrát, jestli už se rozhodlo, jakou variantu bude stavět... „Nyní je zatím stále vše v jednání a záleží, jak to dopadne. A podle toho se pak budou odvíjet náklady,“ přidala vyjádření mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

undatra ( 5. prosince 2012 21:13 )

Kdysi jem viděl rakouský dokument o stavbě "sídliště" na okraji Vídně .Vpodstatě bylo vše pod zemí ,k domům se autem dostalo tunelem a jen do pozemního parkoviště .Odtud výtahem až před byt a okolo domů byly jen chodníky parky a obchody .

Zobrazit celou diskusi