Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spor o historický dům na Václaváku: Zbourat, nebo zachovat?

Na místě pražského domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice má vyrůst moderní prosklená budova
Na místě pražského domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice má vyrůst moderní prosklená budova  (Autor: Archiv Blesku, Vizualizace Flow East)
Autor: simao, ČTK - 
5. prosince 2012
20:00

Záměr majitele, zbourat jeden z historických domů na Václavském náměstí a postavit namísto něj moderní prosklené kancelářské centrum, rozpoutal pořádné vášně. Lidé se dokonce chystají protestovat před ministerstvo kultury. A sporem se zabývá již i ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09).

Namísto historického domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí má vyrůst "prosklené monstrum", jak odpůrci plánu označují nový kancelářský komplex.

Plán investora je jasný - v lukrativní lokalitě vybudovat moderní stavbu s kancelářemi a maloobchody. Vzletně ji nazval Květinový dům a projekt posvětil bývalý ministr kultury Jiří Besser i památkáři z magistrátu, kteří schválili demolici.

Jedná se o kulturní památku, či nikoli?

Letos v září navíc památkový odbor ministerstva kultury vydal rozhodnutí, že dům není kulturní památkou. Památkáři sice ve svém zdůvodnění přiznávají stavbě nesporné kvality a její důležité místo v Pražské památkové rezervaci, zároveň však mluvili o "nadhodnocení kvalit předmětného domu".

Současná ministryně kultury Alena Hanáková však jejich rozhodnutí opětovně zpochybnila. A patrně schválí další přezkumné řízení, zda má dům kulturní památkou být, či nikoli. To nyní bude k posouzení na rozkladové komisi, které sama předsedá.

Protest před ministerstvem kultury

Zbourání historické stavby v centru Prahy se nelíbí ani řadě Pražanů, kteří ve sporu o dům vidí boj o ochranu kulturního dědictví.

Ozvali se i historikové umění. "Je to pozoruhodná stavba, jejíž architektonický výraz balancuje na hraně kubismu, moderny a klasicismu. V tomto směru je to jedinečný svědek zrodu moderní architektury," říká pro MF Dnes Richard Biegel z Ústavu pro dějiny umění FF UK, který navíc vidí současný dům jako funkčně dostačující.

Proti bourání domu se přitom ve středu vpodvečer protestovalo přímo před sídlem ministerstva kultury. Do skončení přezkumného řízení se přitom na dům vztahuje ochrana, jako kdyby za památku prohlášen byl. Spor o dům na Václaváku tak nekončí. 

undatra ( 5. prosince 2012 20:49 )

Zajímavé názory diskutujících a zajímavé - oba názory mají pravdu.

mememumu ( 5. prosince 2012 19:23 )

Je to fakt k smíchu. Když chtěl podnikatel Juliš v 20. letech 20. století zbourat barokní dům a na jeho místě postavit novostavbu, bojoval roky s památkáři. Nakonec demolici budovy prosadil a postavil novostavbu v tehdy moderním funcionalismu. Když před pár lety proběhla ne příliš citlivá rekonstrukce, mohli se staromilci vzteknout, že byla udělaná špatně a dům byl zprzněn. A že by chtěl dnes někdo Hotel Juliš zbourat a na jeho místě postavit něco jiného? Nemyslitelné...

mememumu ( 5. prosince 2012 19:15 )

Proč by se tam skleněná budova nehodila? Už jich tam několik je, některé z nich i skoro 100 let. Třeba takový zcela skleněný Palác Euro z přelomu tisíciletí je navíc i docela ceněný (několik architektonických ocenění). Vedle něho opět skleněný Palác Astra a hned vedle opět skleněný Baťa... Občas by mne zajímalo, kolik z diskutujících vůbec ten Václavák zná resp. zda vůbec (případně kdy) na něm byli a dělali přitom něco jiného, než koukali pod nohy.

ejvm1712 ( 5. prosince 2012 18:58 )

Skleněná obluda se na Václavák nehodí.

mememumu ( 5. prosince 2012 18:45 )

Tak, tak, Václavák není (neměl by být) strnulý skanzen, ale tepající velkoměstský bulvár. K tomu patří i průběžná obnova zástavby tak, aby tomuto účelu dobře sloužila. Se zbouráním tohoto domu nemám sebemenší problém (na rozdíl od některých jiných, které ale nikdo bourat nechce). Otázkou je, zda je zrovna zamýšlená stavba to pravé ořechové. Na druhou stranu si nemyslím, že by to bylo horší než současná budova a funkčně je to dramaticky jinde, což pomůže celé lokalitě horní části Václaváku.

Zobrazit celou diskusi