Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pod ministryní kultury se houpe židle: Nahradí Hanákovou klarinetista?

Ministryni kultury Alenu Hanákovou by mohl vystřídat bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč.
Ministryni kultury Alenu Hanákovou by mohl vystřídat bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč.  (Autor: ČTK, Blesk - Martin Hurda)
Autor: ČTK, lm - 
11. června 2013
21:13

Ministryni kultury Alenu Hanákovou, kterou do vlády nominovala TOP 09, by mohl vystřídat bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč. Uvedl to server iDnes.cz s odvoláním na zdroj z vládní koalice. O tom, že Hanáková v kabinetu skončí, se spekuluje už delší dobu.

Ministryně, která od nástupu do funkce za svůj výkon čelila kritice z opozičních i odborných kruhů, uvedla, že sama nemůže říct, zda je informace o její výměně pravdivá či ne. "Až to budu vědět, tak vám to určitě řeknu," řekla serveru iDnes.cz.

Hanáková je členka hnutí Starostové a nezávislí, se kterým TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dlouhodobě spolupracuje. Šéf hnutí a poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík připomněl, že v této věci mají pravomoci právě jen Schwarzenberg a on. Ještě prý spolu ale nemluvili.

Později novinářům řekl, jejich schůzka, kam je pozvána i Hanáková, se odehraje ve středu. "Do té doby je předběžné z toho dělat jakékoliv závěry. Situace na ministerstvu kultury se žádným způsobem nemění," dodal.

Kdo ji nahradí?

Kromě Hlaváče jsou jako adepti na ministerský post uváděni ještě bývalý šéf ČT a AMU Ivo Mathé, poslanec Stanislav Polčák a senátor Jiří Šesták, ale zdroj z vládní koalice potvrdil, že Hlaváč je favoritem. Hlaváč se vyjadřovat nechtěl.

Spekulace o odchodu Hanákové z vlády, se neobjevují poprvé. Právě Mathé v únoru oznámil deníku Mladá fronta Dnes, že s ním Schwarzenberg jednal o možném nástupu do vlády. Ministr zahraničí pak musel situaci žehlit a s Hanákovou se sešel. Po schůzce Hanáková prohlásila, že její práci předseda vládní strany nic nevytkl a Schwarzenberg sám poznamenal, že k Hanákové výhrady nemá.

alex0800 ( 12. června 2013 07:34 )

Pod touto neinteligentní paní se houpe židle, co nastoupila.. To je bezpečně největší krize na ministerstvech. Většího tragéda již nenajdete.. Jak mění názory o 180stupňů během pěti minut je velká sranda.. Mnohdy je vidět, že své problematice mnohdy vůbec nerozumí a očividně je závislá na "radách" rádoby-poradců.. Až na tu vyučenou bývalou uklízečku v Havlově vládě, je to tohle bezpečně druhá největší hrůza naší vlády a důkaz totální hlouposti!! Příště tam dejte rovnou tělesnou pracovnici, nějakou z těch poslaneckých bordelů, ať je aspoň na co koukat, když inteligence není.. A nebo to zabalte i s Knížetem a jděte vzývat okultní síly někam na Rothschildův majetek.. NAŠE ZEM NIKDY NEBUDE SOUČÁSTÍ JEHO IMPÉRIA, TEDY SI TO PAMATUJTE DRAHÝ Evelyne R. I S TÍM VAŠÍM SPRÁVCEM K. Janečkem.. NWO NEBEREME STEJNĚ JAKO NADVLÁDU FARMACEUTICKÝCH OBCHODNÍKŮ SE SMRTÍ POD NÁZVEM RAKOVINA.. Vlastenec

hu11 ( 12. června 2013 05:28 )

Když se pod tou Hanákovou houpe židle to ji nemůže někdo už podrthnout, aby slítla a rozbila si hubu

jpavlik ( 12. června 2013 04:16 )

problém není jenom stranická příslušnost funkcve ale i sebereflexe funkkcionáře. Málokdo je schopen pochopit, že je nežádoucí.

moiaza ( 11. června 2013 23:48 )

To naše politická specialita. Do funkcí ministrů si zvolí strana svého věrného a poslušného tajtrlíka a je jim úplně jedno, zda něčemu rozumí. Hlavně že má "náš"dres. Pak to tak vypadá. Je k smíchu celému národu když vidí, že ministra zemědělství dělá kovaný pražák, který viděl krávu z rychlíku. Nevelí nám odborníci, ale straníci. Ničemu nerozumí, ale má triko patřičné barvy. Vítejte v socialismu.

majojo ( 11. června 2013 22:04 )

 Naše kultura už je natolik vy pytli, že by mohl kohokoli nahradit kdokoli. Takže když tam vrchnost dosadí třeba Adolfa Votáhla, nic podstatného se nezmění.

Zobrazit celou diskusi