Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Zřícení dálničního tunelu u Tokia: Vyžádalo si devět obětí

Autor: shp, ČTK - 
3. prosince 2012
07:51

Nedaleko Tokia pokračuje odklízení trosek v zříceném dálničním tunelu. Ten se v noci ze soboty na neděli zřítil na projíždějící automobily. V troskách bylo zatím nalezeno devět těl.

Záchranáři podle úřadů našli nejprve pět ohořelých těl v minibusu. Šestou obětí byl podle japonských médií řidič kamionu. Zatím posledními nalezenými oběťmi jsou dvě ženy a jeden muž v osobním automobilu. Dvě ženy byly při neštěstí zraněny a převezeny do nemocnice.

Strop se zřítil o půlnoci

Stometrová sekce stropu tunelu Sasago spadla ráno v osm hodin místního času (o sobotní půlnoci SEČ) na projíždějící automobily. Některé z nich začaly hořet, podle původních zpráv bylo uvnitř tunelu asi 25 vozů. Tunel o délce necelých pět kilometrů se nachází v prefektuře Jamanaši a od Tokia je vzdálen asi 80 kilometrů. Spojuje metropoli s Nagojou a jde o velmi vytíženou silniční trasu mezi východem a západem Japonska.

Nejhorší neštěstí od roku 1996

Provozovatel trasy příčinu zřícení tunelu zatím nezná. Japonsko je místem častých zemětřesení, v oblasti ale o víkendu žádné otřesy půdy hlášeny nebyly. Nedělní událost byla nejhorším neštěstím tohoto druhu v Japonsku od roku 1996, kdy se zřítil tunel, padající trosky rozdrtily automobily a jeden autobus a zahynulo 20 lidí.

Japonsko má rozsáhlou a dobře udržovaná dálniční síť, která vede hornatým terénem a zahrnuje tisíce tunelů. Dálnicemi denně projíždějí miliony automobilů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi