Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mafián Krejčíř by raději atentát nepřežil? Na daních musí zaplatit 200 milionů!

Dalí rána pro Krejčíře po atentátu. Musí zaplatit pořádný ranec na daních.
Dalí rána pro Krejčíře po atentátu. Musí zaplatit pořádný ranec na daních.  (Autor: Twitter, Reprofoto Eyewitness News)
Autor: sch, ČTK - 
29. července 2013
14:08

Mafián Radovan Krejčíř by byl možná radši, kdyby atentát nepřežil, protože teď se pěkně prohne! Berní úřad v Jihoafrické republice ho nechá zaplatit 200 milionů na daních. Zjistil totiž, že je Krejčíř součástí makléřské sítě, stejně jako jiní gangsteři v zemi.

Po třech letech neúprosného vyšetřování přišel berní úřad (SARS) na to, že mafián Krejčíř není taková chudinka, za jakou se vydává. Je prý součástí makléřské sítě, jeho majetek dosahuje hodnoty 130 milionů randů (260 milionů korun). Včetně pokut a úroků má dohromady na daních zaplatit v přepočtu 200 milionů korun!

Chudáček

Podle City Pressu Krejčíř tvrdil, že je chudý a finančně mu pomáhá jeho žena. Na jeho jméno není zapsán žádný majetek. SARS však odhalil existenci společnosti Groep Twee Beleggings, která je registrována na jeho ženu Kateřinu Krejčířovou.

Tato firma byla založena v dubnu 2006, když Krejčíř žil na Seychelských ostrovech, kde se skrýval před českou policií, která po něm pátrala kvůli podezření z trestné činnosti.

Dotoval gangstery?

Groep Twee podle jihoafrického listu Krejčířovi sloužila v systému přesunu peněz, který využívali známí gangsteři jako zavražděný Lolly Jackson nebo drogový boss Glenn Agliotti.

Systém fungoval následovně. Český podnikatel si před svým příjezdem do Jihoafrické republiky v roce 2007 na bankovních účtech v zámoří nahromadil velké bohatství.

Na druhé straně Jackson chtěl z JAR dostat své peníze do zahraničí, aniž by upoutal pozornost berního úřadu a centrální banky. Proto "půjčil" peníze společnosti Groep Twee. Krejčíř pak tento "dluh" splatil v eurech nebo dolarech z kont v zahraničních bankách v jiných zemích, například v Řecku.

Papírově vše vypadalo, že Groep Twee byla silně zadlužená vůči Jacksonovi a dalším, ale ve skutečnosti šlo o systém, jak se vyhnout daním a vyprat peníze.

c3rb3r0s ( 30. července 2013 09:54 )

Začínám si myslet, že člověk se bleskáčům stará o web, visel taky v komíně trochu moc dlouho

hlinsko ( 29. července 2013 16:57 )

Já myslím, že to pro něj je maličkost - ukradne to on popř. jeho kamarádi v Čechách.

ylatouf ( 29. července 2013 15:31 )

budliky budliky bu bu bu už desítky let ho někdo straší.

Zobrazit celou diskusi