Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch v JAR zabil Čecha: Kdo byl Krejčířova pravá ruka?

Autor: ČTK, šim - 
13. listopadu 2013
12:19

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř přišel o svou pravou ruku! Jeho nohsled a hlavní vymahač, který ho podle jihoafrických médií doprovázel na každém kroku, zemřel při včerejším výbuchu u Krejčířova obchodu. Kdo byl Jan „John“ Charvát (†39)?

Podnikatel Jan Charvát měl v oblibě krycí jména. V JAR si nechal říkat John, v Česku se podle všeho schovával za jméno Jan Rathuský, tedy v době, než z České republiky podobně jako Krejčíř zmizel do Jihoafrické republiky.

Utíkal před vězením

Muž jménem Jan Charvát je od března 2012 v policejní databázi vedený jako hledaná osoba. „Jan Charvát, narozen 1974, je hledaný pro nenastoupení do výkonu trestu, který mu vyměřil Krajský soud v Praze za hospodářské delikty,“ řekla Blesk.cz mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková. Jihoafrická média píší, že zabitý Krejčířův muž Charvát byl odsouzen k pěti letům.

Skrýval se v zahraničí

Kontaktovali jsme jihoafrické kolegy, aby nám potvrdili, zda byl při incidentu zabit český občan. Dokud neobdržíme oficiální odpověď, nebudeme nic komentovat,“ dodala mluvčí ovšem s tím, že o Janu Charvátovi, který je v jejich databázi, měla informaci, že by se mohl skrývat v zahraničí.

"Dostali" i Ronnieho

Jan John Charvát zemřel včera při explozi před Krejčířovou směnárnou v Johannesburgu. Při výbuchu zatím neznámé výbušniny zemřel ještě druhý Krejčířův muž jménem Ronnie. Tři další lidé byli zraněni, z nichž dva kriticky. Mezi trojicí vážně zraněných je také Srb a Bulhar. Jednomu z nich údajně exploze utrhla nohu.

Krejčíř: "Nemůžu mluvit, brácho"

"Nemůžu mluvit, brácho. Je to opravdu zlé, jsou tu velké problémy," citoval server timeslive.co.za Krejčíře s tím, že podnikatel odmítl hovořit. Policie tvrdí, že neví, kde se Krejčíř skrývá.

O Krejčířovi jihoafrická média dlouhodobě píšou jako o jedné z hlavních postav místního podsvětí a spojují ho se zhruba desítkou vražd. Krejčíř veškerá obvinění odmítá jako nepodložená.

Úterní exploze je jen poslední z řady násilných útoků proti Krejčířovým blízkým spolupracovníkům.

Kolik má Krejčíř životů?

V červnu sám Krejčíř jen těsně unikl bizarnímu pokusu o zavraždění s pomocí dálkově ovládaného zbraňového mechanismu umístěného za zadní poznávací značkou automobilu Volkswagen Cross Polo. Krejčíř po útoku konstatoval, že si připadá jako v některém z filmů o Jamesi Bondovi.

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Krejčíř: V Česku mě zabijou

České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti, zatím neúspěšně. Krejčíř v Jihoafrické republice požádal o politický azyl. „Nemůžu se vrátit do Česka, protože by mě okamžitě zavraždili,“ nechal se před časem podle jihoafrických médií slyšet sám Krejčíř. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení.

kov3 ( 13. listopadu 2013 19:25 )

Radko vie velmi dobre, ze jeho dni su spocitane....Lomikare, do roka a do dna...

smeagol ( 13. listopadu 2013 18:23 )

sugarbitter ( 13. listopadu 2013 17:07 )

Měl by psát, aby jsme se vše dozvěděli.

salto ( 13. listopadu 2013 14:58 )

Radovane, Radovane - ono to je jako ve slovenské hymně - hromy divo bijú - teď jde o to, aby to netřísklo do tebe. Odúmrť kolem tebe je na pováženou. Ono je to jedno jestli tě "rohnou" (nu ano, tvůj výraz pro zabití člověka) V JAR, nebo v Česku. Doufám, že si tě demokratická společnost v JAR dostatečně užije

takytaky ( 13. listopadu 2013 14:36 )

Fakt fešák! Ale tak jinak snad dojde i na toho arogantního Krejčíře. To museli být v JAR na tom s mafií hodně špatně, když čekali až k nim uteče tenhle náš podnikatel a zařadí se mezi nejvyšší mafiány. Tak už ať utíkají další, páč prachy nám stejně žádný nevrátí a nesplatí a v případném vězení, který jim Zeman, Klausova pravá ruka, určitě taky nedopřeje, nás budou stát jedině další velký prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání