Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kellnerovo impérium: Zboří Hotel Praha, postaví park a školu pro výjimečné děti

Autor: simao, ČTK - 
9. července 2013
17:18

V pražské čtvrti na Hanspaulce vzniká království Petra Kellnera. Nejbohatší Čech zde má již honosnou vilu - v těsném sousedství Hotelu Praha, který odkoupil také. Monstrózní komunistická stavba mu však patrně zaclání ve výhledu, a tak ji zboří a nechá zde zřídit soukromý park! A v jeho areálu pražskou pobočku školy pro výjimečné děti Open Gate.

V téhle části Prahy 6 podpořil Kellner již Institut Václava Klause, který díky němu našel domov přímo v zámečku na Hanspaulce. Vedle toho zde má Kellner vlastní sídlo, které se však nebývale rozrůstá. Kellner se totiž pustil do investování a pořídil si Hotel Praha. Ten však zbourá a s hotelovým areálem má vlastní smělé plány.

Nové zázemí pro exkluzivní školu

Na místě Hotelu Praha by měl totiž vyrůst soukromý park školy Open Gate, kterou chce Kellner vystavět ve spodní části areálu. Tahle prestižní škola pro výjimečné děti má již svůj areál v Babicích, nyní však chystá expanzi - miliardář Kellner zadotuje otevření její pražské pobočky.

Kellnerovy záměry s Hotelem Praha jsou známé již delší dobu, o detailech však dnes informoval na setkání s novináři Vladimír Mlynář, ředitel pro vztahy s veřejným sektorem skupiny PPF, prostřednictvím které Kellner hotel koupil.

"Budova školy Open Gate vyroste dole v sousedícím areálu bývalé rezidence kanadského velvyslance i v místě, kde jsou nyní chátrající garáže. Podle optimistického odhadu by demoliční práce měly trvat šest měsíců," uvedl Mlynář s tím, že se čeká na potřebná oprávnění.

Památkáři magistrátu: O cennou památku jednoznačně nejde

Proti zbourání Hotelu Praha  je však řada občanských sdružení. Chtějí, aby byl původně špičkový komunistický hotel prohlášen za kulturní památku. Zajímavostí tohoto hotelu je třeba to, že ve zdejších apartmánech, orientovaných do jednoho směrem k Pražskému hradu, našla střechu nad hlavou řada zahraničních komunistických delegací. 

Podle autorů návrhu na prohlášení hotelu za památku je však hotel především uměleckým dílem nadčasových architektonických a uměleckých hodnot. Jenže magistrátní památkáři si to nemyslí - hotel je podle nich sice kvalitní modernistickou stavbou, ale rozměry se vymyká dané části Dejvic a stavbu nelze "jednoznačně a bezvýhradně hodnotit jako architektonicko-urbanistický přínos své doby".

Divoká minulost komunistického hotelu

S výstavbou hotelu se přitom začalo v roce 1975 a otevřen byl v květnu 1981. Po revoluci se jeje magistrát hlavního města zbavil a provoz hotelu ukončil jeden z následných vlastníků, arménská společnost Maraflex v lednu 2013. Nakonec hotel prodala Kellnerově PPF. Ta v polovině června oznámila plány na jeho zbourání.

"Hotel jsme převzali kompletně vyklizený. Bývalý arménský majitel rozprodal veškeré vybavení hotelu movité povahy, tedy například všechna křesla, pohovky či dokonce odmontovali i zlaté kohoutky. Všechno, co šlo odnést, odnesli," uvedl dnes Mlynář.

Ceněné lustry od Stanislava Libenského či Pavla Hlavy byly podle Mlynáře demontovány a jsou nyní uloženy v budově hotelu. "Nabízeli jsme je Muzeu Hlavního města Prahy, Uměleckoprůmyslovému museu Praha i Galerii Hlavního města Prahy, ale o většinu z nich neměl nikdo zájem," tvrdí Mlynář.

pavolpavol ( 10. listopadu 2014 18:16 )

www.mapacelebrit.cz

moiaza ( 9. července 2013 23:50 )

Vida, jak se Klausuv zlodějíček rozjel. Klaus zhasl v tomto státě a Kellner toho dokonale využil. Pro Kellnerovi podobných to byla ta pravá kuponová zlatá žíla.

lennne ( 9. července 2013 22:52 )

alex800 - neznam asi pekny tydyt, me je celkem jedno kdo tou ulici v protismeru jel, jen me nastvalo, ze ridic je v pravu protoze... a rada vymluv, stacilo, aby normalne vycouval.Vina pada jen na matku... ze je b.lba o tom se nepru.

miriam ( 9. července 2013 22:41 )

No, já jen, že alex800 tady na diskusích neustále vypisuje, že všehomírem je nazývám satan, který přes kellnera řídí nwo, tak co já vím, jestli nejsi nějaký jeho přisuhovač, žejo Co se týče přecházení jednosměrky - zásahová vozidla smí jet v protisměru, takže rozhlídnout se je NUTNOST, i když jsi místní a víš, že jde o jednosměrku. A ponech prosím bez poznámek, že zásahové vozidlo houká - taky mohla mít na uších sluchátka, stejně jako ta slečna, co si šla zaběhat přes zákaz vstupu do průhonického parku a spadnul na ní strom

lennne ( 9. července 2013 22:30 )

Jestli jsi si vsimla....ironie, ale pochybuji / Všehomír - Vesmír/

Zobrazit celou diskusi