Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Klaus se vrátil z Ameriky: Zabydluje se na zámečku Hanspaulka

Autor: ČTK, ljš - 
14. března 2013
17:59

Bývalý prezident Václav Klaus si zaskočil do Spojených států, ale hned po svém návratu se pustil do práce. Začal se zabydlovat ve svém institutu v nově upraveném barokním zámečku na pražské Hanspaulce.

"Zařízena tam je zatím jeho pracovna a zasedací místnost, kde bude i přijímat návštěvy," řekl Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Kdy se brána institutu oficiálně otevře, zatím prozradit nechtěl.

Obecně prospěšnou společnost založil Klaus spolu se svými syny. Do čela se postavil někdejší vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl. Bývalý prezident, jemuž funkční období skončilo před týdnem, se podle Macinky nyní na novém pracovišti "zabydluje".

Jako v Americe

Institut je budován ve stylu amerických prezidentských knihoven. Klaus už dříve v médiích řekl, že prostřednictvím institutu chce zůstat vedle politiky, nikoli před ní zabouchnout dveře.

"Institut Václava Klause bude i institucí výzkumnou a vzdělávací, která se bude zabývat společenskovědními tématy, myšlenkami a teoriemi, které s veřejnou aktivitou Václava Klause dlouhodobě souvisejí," uvedl nedávno na Klausově webu Weigl. V budoucnu by se součástí institutu mělo stát i Centrum pro ekonomiku a politiku.

Spekuluje se o tom, že by na Hanspaulku mohl přesídlit Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. Tuto informaci ale zatím nechtěl Macinka komentovat. Podle informací z médií chod institutu pomohl zabezpečit majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner.

kamjdu ( 21. března 2013 12:55 )

kamjdu ( 21. března 2013 12:54 )

kamjdu ( 21. března 2013 12:49 )

Po stěnách má jen samé zarámované medaile, či diplomy a ne nějaké pozitivně a harmonicky vyzařující obrazy. Je to vlastně blbec. Nejhorší jsou vzdělaní blbci. V rohu má bustu Tomáše Masaryka od kterého je vzdálený na světelné roky. Jej tam má proto, aby zas jen klamal.

jaroslavharak ( 18. března 2013 10:53 )

Potvrzeno: Novinářské spekulace o neprůhledném financování nepravdivé! Věci veřejné byly v poslední době vystaveny nové sérii útoků na stranu jako celek i na její jednotlivé představitele Investigativní pořady České televize a televize Nova se na základě toho snažily vzbudit dojem, že financování VV bylo neprůhledné. Městský soud v Praze ovšem rozhodnutím ze 14.2. 2013 zrušil usnesení Police ČR o zajištění finančních prostředků na bankovním účtu VV. V kampani proti nám bylo využito i to, že Věcem veřejným Policie ČR obstavila účet v souvislosti se současným vyšetřováním jednoho z bývalých sponzorů Věcí veřejných. „Šlo o nesmyslné konstrukce, pro jejichž dokazování neváhali reportéři použít zfalšované dokumenty“, dodává Vít Bárta, předseda strany. „Že novinářské spekulace byly nepravdivé, dokazuje i rozhodnutí Městského soudu v Praze ze 14.2.2013, který vyhověl naší stížnosti a zrušil usnesení Policie ČR o zajištění finančních prostředků na našem bankovním účtu“, říká Bárta a pokračuje s tím, že rozhodnutí Městského soudu VV samozřejmě vítají. Dále jsme podali jsme stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pořad televize Nova „Na vlastní oči“. „Bráníme se tak snaze reportéra Kroupy využívat tento pořad k šíření naprosto nepravdivých informací o Věcech veřejných s pomocí zfalšovaných dokumentů, přestože si mohl ověřit, že jde o podvrh“, říká Petra Quittová.

itartas ( 17. března 2013 11:58 )

obdivuji v jeho letech jeho píli a houževnatost, každopádně je to na politickém poli osobnost s velkým O

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa