Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tohle je Brno, rapují Romové: Kontroverzní videoklip hýbe českým internetem

Kontroverzní videoklip, kde zpívají Romové o Brně, zvedá obyvatele z křesla. Co na něj říkáte vy?
Kontroverzní videoklip, kde zpívají Romové o Brně, zvedá obyvatele z křesla. Co na něj říkáte vy?  (Autor: Repro YouTube.com)
Autor: psch - 
10. července 2013
13:09

Videoklip, který v posledních dnech hýbe českým internetem zejména kvůli přítomnosti Romů, má ambice na to se stát oficiální tváří Brna. „Z týhle krásy se linou noty, cigánský hlasy a ostrý beaty,“ zpívá Romka Mária v klipu. Co vy na něj?

Kdo se bojí, nesmí do Brna. Takový podtext by mohl skrývat nový videoklip z produkce webu Prigl.cz. Romská mladá zpěvačka Mária Bikárová a rapper Tommy Haze zpívají o částech města, o kterých se normálně příliš nemluví.

A kdo v Brně ještě nebyl, může o něm získat představu právě v tomhle klipu. Není to totiž počin, který by měl zůstat v ústraní, tvůrci v čele s producentem Jakubem Ryškou totiž chtějí, aby se klip stal oficiální hymnou města, zaznělo v rozhovoru pro iDnes.cz.

V kontroverzním klipu, který sklidil obrovskou kritiku a na serveru Youtube, kde má za pár dní desítky tisíc zhlédnutí, má stovky rasistických komentářů, tvůrci nahlíží třeba do „brněnského Bronxu“ i dalších méně skloňovaných částí.

"V Brně se mísí všemožný rasy a z týhle mísy vznikaj krásy. Z týhle krásy se linou noty, cigánský hlasy a ostrý beaty," zpívá Mária obklopená partičkou místních Romů.

Sporné názory

Zatímco Brňané videoklip odsuzují, například starosta části Brno-střed je za něj vděčný. Navzdory odvážnému obsahu ale o nasazení písničky do playlistu přemýšlí například i rádio Kiss Hády.

A i kdyby píseň neuspěla v hitparádách či jako hymna Brna, má podle romského střediska Drom smysl. Je to minimálně první a velký krok v boji proti rasismu.