Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uhlobaron žije s Buddhou: Utekl z byznysu, nechce už dál válčit!

Uhlobaron Koláček u švýcarského soudu vysvětloval, proč opustil podnikání a dal se na duchovní cestu
Uhlobaron Koláček u švýcarského soudu vysvětloval, proč opustil podnikání a dal se na duchovní cestu  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: simao, ČTK - 
12. června 2013
18:37

Bývalý manažer Mostecké uhelné Antonín Koláček (53) vypovídá před švýcarským soudem ke kauze privatizace severočeských dolů. A je zajímavou postavou tohoto procesu. Ze světa byznysu po roce 2004 postupně zmizel. nahrabal si, tvrdí jedni. Vydal se na duchovní cestu, obhajuje se.

Spolu s pěti bývalými společníky vypovídá miliardář Antonín Koláček k případu miliardových úniků z Mostecké uhelné. Tvrdí, že neudělal nic nezákonného. A je mu prý líto, že akcie MUS nakupoval v 90. letech potají.

Tady však podobnost s tradičními obhajobami různých gaunerů z případů podvodů a korupce končí. Výpověď českého uhlobarona u švýcarského soudu není zrovna obvyklá. Koláček se při ní totiž široce věnuje hlavně svému zájmu o buddhismus a další duchovní nauky.

Uhlobaron buddhista

V roce 2000 odjel Koláček do Indie k pramenům Gangy do Gangotrí a strávil nějakou dobu v Nepálu a Číně. Změnilo mu to život. Začal studovat šamanismus, tantrismus a absolvoval několik pobytů ve tmě.

"Skrze své nitro a své srdce poznávám existenci. To poznání mi umožňuje s láskou přijímat všechny situace, do kterých se dostanu," vysvětloval dnes Koláček švýcarskému soudu, jaká změna v jeho životě proběhla.

Přestal prý spoustu věcí řešit a chce být především lidský a užívat si radostí života. Podle obžaloby si má za co užívat. Přesto však soudce Peter Popp "duchovní" obhajobu uhlobarona Koláčka nepodceňoval. Zaujala ho.  

Neobvyklé proslovy o duchovní proměně

Koláček přistoupil k obhajobě vskutku neobvykle: "Soud vnímám jako cestu, aby člověk mohl naplnit poslání svého srdce," tvrdil dnes Koláček. "Tak, jako jste se všichni stali součástí mého osudu a pomáháte mi naplnit mé poslání," obrátil se během své řeči na soudce, "tak já, když jsem součástí osudu jiných lidí, jim pomáhám najít posvátný záměr jejich srdce."

Zároveň však odmítl okomentovat jednotlivé body obžaloby, protože je to prý v rozporu s jeho "vnitřními pocity". Koláček přitom po roce 2004 postupně odešel ze světa byznysu a založil třeba Dům osobního rozvoje Maitrea v Praze a waldorfskou mateřskou školku. Ale také začal stavět luxusní sídlo v Říčanech za desítky milionů.

"Zjistil jsem, že svět byznysu je plný válečných taktik, přetahování a přetlačování a mým bytostným naladěním je spolupráce s lidmi," vysvětloval Koláček, proč odešel z byznysu. Své aktivity kolem Mostecké uhelné se chystá vysvětlil v písemném prohlášení, které prý dodá na začátek hlavní části procesu.

frantiskacejkova ( 13. června 2013 23:20 )

Zdravím Vás. Všichni mluví o tom, že se objevila unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - jak pro ženy, tak pro pány Pro mě to je skvělá možnost výdělku a fakt mě to nadchlo Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak si tu chvilku na sebrání volných zlaťáků najdu Přečtěte si to taky na Peterblog.wz.sk

vrtajzub ( 13. června 2013 11:58 )

lunatik - trochu viac úcty samého k sebe by neuškodilo. Prečo BLB ?Vždy sa pri tebe zastavím ked napíšeš nejaký príspevok.Prepáč mi moju trufalosť, ale nejak mi to u teba nesedí, aj keby išlo o nadsázku. Hmmm.......

vrtajzub ( 13. června 2013 11:47 )

Zlodej a buddhista ? Nejak to k sebe nejde.Buddha sa vzdal hmotných statkov kým vstúpil na duchovnú cestu, ten predsa nekradol. Toto hoviadko zuneužilo buddhismus vo vlastný hmotný prospech. Tak ako zasial tak bude žať!

henes ( 12. června 2013 21:50 )

andreavaiglova: běž do hazlu,šmejde.......

anka ( 12. června 2013 20:56 )

Zobrazit celou diskusi