Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mačety, pálky, i meče: Policie při protestech v Duchcově zadržela přes 20 zbraní

Autor: simao, ČTK - 
30. května 2013
10:21

Až tisícovka lidí nakonec včera demonstrovala proti násilí a kriminalitě v severočeském Duchcově, kterým otřáslo brutální napadení mladého manželského páru skupinou Romů. Při protestech a stoupajících protiromských náladách měla policie napilno. Zadržela 22 zbraní, mezi kterými nechyběly meče, mačety a baseballové pálky.

V Duchcově na Teplicku došlo včera k protestům. Relativně poklidné byly jen zpočátku. "Vlastní shromáždění, kterého se zúčastnila skoro tisícovka občanů, bylo bez jakýchkoliv problémů a policie nemusela nijak zasahovat. Situaci na místě pouze monitorovala," uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Přiznal však, že policie našla při kontrolách aut, přijíždějících do města, nemalý arzenál zbraní - zadržela jich 22 a nechyběly sečné a bodné zbraně, ani baseballové pálky a železné tyče.

Hrozí války gangů?

Situaci se snažila klidnit ostatně i starostka Jitka Bárková. "Víme, že všichni Romové nejsou stejní. Pokud to však takhle půjde dál, začne tu válka gangů," varoval však přes MF Dnes jeden ze svolavatelů akce Jindřich Svoboda. I odborníci přitom varují, aby útok v Duchcově nevztahovali lidé na celou romskou komunitu.

Mezi lidmi se však šíří kvůli podobným incidentům strach. Ale také rasová nesnášenlivost. Policie musela včera v Duchcově zasáhnout poté, co asi 200 lidí vyrazilo na pochod městem k místu, kde došlo k brutálnímu napadení manželského páru.

"V čele průvodu bylo několik desítek příznivců krajní pravice, jejichž agresivní chování se stupňovalo i přes intenzivní práci policistů z antikonfliktního týmu," popsal situaci mluvčí. Jednoho z účastníků, osmatřicetiletého muže, policie podle Vítka zdržela. Je podezřelý z přestupku proti veřejnému pořádku.

Policisté ze speciální pořádkové jednotky však davu v přístupu do městské části Jižní Město zamezili a situaci monitorovali celou noc. Na celé akci se podílelo asi 100 policistů včetně antikonfliktního týmu a kriminalistů a 60 členů speciální pořádkové jednotky.

Video  Náměstí v Duchcově bylo plné protestujících  - Blesk - Šárka Ulrichová
Video se připravuje ...

Podobnými shromážděními, která přerostla v pochod městem, začaly před dvěma lety protiromské nepokoje ve Šluknovském výběžku. Při největších demonstracích na začátku září 2011 Varnsdorfem pochodovalo několik tisíc lidí. V Ústeckém kraji poté vznikla šedesátičlenná speciální pořádková jednotka, která byla ve čtvrtek nasazená i v Duchcově.