Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka skočila s dcerou (3) v náručí z balkonu: Skončila na vozíku, odsedí si 8 let!

Autor: simao, ČTK, ua - 
28. května 2013
17:04

Raději se pokusila o sebevraždu, než aby dala svou dceru jejímu otci. Skočila z balkonu s Natálkou (tehdy tříletou) v náručí, skončila však na invalidním vozíku. A za pokus o vraždu dostala 8 let. Odvolání Ireně Š. nepomohlo. Vrchní soud v Praze dnes ženě z Děčína potvrdil její trest.

V lednu 2011 napsala dopis na rozloučenou, dceři dala utišující léky, sama sáhla po antidepresivech. Pustila v bytě plyn a pak skočila. Padaly spolu 10 metrů...

K zoufalému činu se matka Irena Š. prý rozhodla proto, že se bála biologického otce své dcery Natálky. U soudu se hájila, že s Milanem Š. měla krušný život. Podle ní to byl tyran a náboženský fanatik, který ji bil.

Přesto justice rozhodla o střídavé péči a Irena nepřenesla přes srdce myšlenku na to, že by se o svou dceru měla s Milanem dělit. Rozhodla se pro sebevraždu. Jenže Natálku chtěla vzít do hrobu s sebou.

"Slyšel jsem tupou ránu. Viděl jsem tu ženu, jak ležela částečně na trávě a z části na betonu. Holčička byla opodál. Měla na sobě jen spodní prádlo. Zabalil jsem ji do svého kabátu. Obě byly při vědomí, jen sténaly. Žena mi přišla dezorientovaná," popsal Blesku po zásahu jeden z hasičů.

Soud týrání nepotvrdil, Natálka skončila u otce

Za pokus o vraždu si Irena Š. definitivně odsedí 8 let. Trest jí dnes potvrdil Vrchní soud v Praze, který zamítl její odvolání. Natálce se při pádu jako zázrakem nic nestalo. Zoufalá matka si však po skoku z balkónu poranila páteř a přerušila míchu. Skončila tak na invalidním vozíku.

Obhájkyně se ženu snažila hájit tím, že vysokoškolsky vzdělanou ženu k tragickému jednání dohnaly okolnosti. Podle soudu se však týrání ze strany partnera nepodařilo dokázat. Zároveň prý nikdy oficiálně nepořádala o omezení otcovských práv partnera a změnu dohody jeho styku s dítětem.

"Obžalovaná zcela odpovídá za svou trestnou činnost... Pokus o vraždu byl velice závažný, jen náhodou nedošlo k fatálnímu následku u nezletilé," odůvodnila dnešní rozsudek předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová. Přesto přihlédla k současné tíživé životní situaci Ireny Š., které původně hrozilo 15-20 let za mřížemi. Dcera Natálka skončila v péči svého otce.

manolla1 ( 29. května 2013 07:28 )

Nepochopitelná představa, když pak "otec" dostane dítě do své péče! ...

manolla1 ( 29. května 2013 07:23 )

Oprava: ...

manolla1 ( 29. května 2013 07:21 )

Soud se řídí většinou posudky psychologů-psychiatrů. Pak rozhoduje. I když někteří lidé, kteří jsou oprávnění k vyhotovení znaleckých lékař. posudků, aj. nebo v Justici s "pravomocemi kulatých razítek", stojí také za H...! Mnohdy se stane, že rozhodnou špatně. Ale bez omluvy je to, že matka nebyla oprávněná udělat to, co udělala. Nejhorší je, když rodiče do svých sporů - tahají své děti. To je humus! Také pokud je otec skutečně náboženský fanatik, dítě bych mu nesvěřila!

anka ( 28. května 2013 22:22 )

ok, jezdit do prace...

majojo ( 28. května 2013 22:11 )

Někdy uvažování soudců nechápu. Zufalou ženskou odsoudí na základě "znaleckého" posudku, kdežto náboženskému fanatikovi s pochybnou minulostí klidně vrznou dítě už tak dost stresované vývojem situace, ať z něj udělá stejného kripla jako je sám.

Zobrazit celou diskusi