Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Anglický chlapec (16) plánoval útok: Měl seznam žáků, které chtěl postřílet

V Anglii se potýkají s šestnáctiletým teroristou
V Anglii se potýkají s šestnáctiletým teroristou  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: psch - 
13. března 2013
22:45

Teroristický útok přerušila anglická policie teprve šestnáctiletému chlapci. Doma měl dvě výbušniny a dokonce i knížky o výrobě semtexu. Na sociální síti navíc psal, že chce vtrhnout do školy, což ho nakonec usvědčilo.

Šestnáctiletý chlapec se dnes u soudu v anglickém Birminghamu přiznal k dvojímu obvinění z terorismu. Mladík chtěl podle vyšetřovatelů zaútočit na školu. Nyní je v ústavní péči psychiatrů a soud dnes rozhodl o tom, že tam zůstane ještě nejméně šest měsíců.

Podle agentury AP chlapec dnes například připustil, že měl dvě výbušné látky a knihy o výrobě bomb, včetně jedné, která popisuje, jak připravit trhavinu semtex.

Britská policie se o hocha začala zajímat na základě tipu od amerických kolegů, které upozornil uživatel internetu ve Spojených státech.

Podle vyšetřovatele Marka Toppinga chlapec na internet například napsal, že vtrhne ozbrojen do školy, bude střílet, dokud nepřijede policie, a pak se zastřelí. Měl prý také zápisník, ve kterém plánoval zabíjení žáků.

Případ podobný americkému Newtownu

Případ je velice podobný incidentu z amerického Newtownu, kde v prosinci minulého roku Adam Lanza (†20) vrthnul do školy a začal okolo sebe zběsile střílet. O život připravil 2é nevinný prvňáčků, později obrátil zbraň proti sobě.

dudinka ( 14. března 2013 01:37 )

Birmingham - to je to město plné muslimů, že? Čili zřejmě další mladík "asijského" původu...

Zobrazit celou diskusi