Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborník k brutálnímu napadení v Jeseníku: Proč přihlížející nepomohli?

Brutálnímu napadení v Jeseníku lidé nečinně přihlíželi
Brutálnímu napadení v Jeseníku lidé nečinně přihlíželi  (Autor: Repro YouTube.com)
Autor: psch - 
12. března 2013
12:03

VIDEO | Brutální útok v Jeseníku, kde šílenec (33) brutálně zbil a zkopal návštěvníka obchodního centra, bude mít s největší pravděpodobností dohru i pro lhostejné přihlížející, kteří nejen, že nepomohli, ale ani nezavolali pomoc!

Incidentu, při kterém útočník zhruba tři minuty brutálně mlátil a kopal do bezbranného člověka, přihlížela spousta lidí. Nikdo z nich nejen, že nepomohl, nezakročil, ale ani nezavolal na tísňovou linku, aby napadení oznámil.

Líbající se páreček, který dělá, jakoby nic a pokračuje i přes hlasité rány a bolestné vzdechy napadeného, je ze všech asi nejhorším příkladem. Oba sedí, muchlují se a uboze ignorují drsnou bitku.

Příklad z učebnice

Případ v Jeseníku je naprosto ukázkový příklad z učebnice psychologie. Skupina lidí postává a přihlíží trestnému činu. Jedná se o tzv. bystander effect (jev přihlížejícího). "Čím víc lidí takové události přihlíží, tím menší je pravděpodobnost, že někdo zasáhne. Většinou se všichni spolíhají, že to udělá někdo ze skupiny," řekl pro Blesk.cz renomovaný právník Kryštof Kruliš.

Video  Násilník brutálně zmlátil muže v obchodním domě v Jeseníku, lidé jenom přihlíželi  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Dva roky vězení za přihlížení!

Trestní kvalifikace je v těchto případech složitá, přihlížející sice nemohli vědět, že je zbitý muž v přímém ohrožení života, ale mohli to tušit. Za to, že nikdo z nich nezavolal pomoc, jim hrozí až dva roky vězení!

"Neposkytnutí pomoci to je v případě, že taková situace ohrožuje zdraví a život jiné osoby," dodává Kruliš s tím, že pokud by se prokázalo neposkytnutí pomoci, hrozí přihlížejícím až dva roky vězení!