Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Redaktor Blesku na vlastní kůži: Jak jsem porazil prasečí chřipku!

Ještě teď mi není pořád dobře a teplota mi občas vyletí i na 38 stupňů. V lékařské zprávě stojí, že jsem měl v těle virus H1N1, tedy prasečí chřipku
Ještě teď mi není pořád dobře a teplota mi občas vyletí i na 38 stupňů. V lékařské zprávě stojí, že jsem měl v těle virus H1N1, tedy prasečí chřipku  (Autor: pro Blesk – Václav Toman)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
18. ledna 2013
05:23

Prasečí chřipka je zákeřný soupeř. Na kolena vás srazí během chvíle, pomalu nestihnete dopít kávu. Ze zdravého člověka se stává horečkou zmítaná troska. Redaktor Blesku ji zažil na vlastní kůži.

Byla to příjemná neděle. Koupili jsme vánoční stromek a užívali si advent. Nic nenasvědčovalo tomu, že se v mém těle usídlil zákeřný virus.

Brutální útok

O to nečekanější byl jeho útok. Zvedl jsem se z křesla jako zdravý člověk a vzápětí jsem padl zpátky. Jako by na mě někdo hodil pytel cementu. Nemohl jsem se pohnout, třásla se mnou horečka, teplota vylétla na 39 stupňů. Vzal jsem si paralen, pil čaj, ale za hodinu jsem měl už čtyřicítku. Došlo na nenáviděné studené zábaly. Trochu se mi ulevilo. Ranní cestu k lékaři si moc nepamatuji. Jen vím, že mi doktor povzbudivě řekl, že tak blbě jsem ještě nevypadal. Začal mít podezření na prasečí chřipku. Ihned jsem dostal vysoké dávky antibiotik, aby se nerozjel zápal plic.

Jenže doma se mi začalo špatně dýchat a následoval převoz záchrankou do nemocnice. Cestou jsem měl kyslíkovou masku. Zjistili mi, že se rozjel zápal plic. Což je častá komplikace prasečí chřipky.

Krutých 10 dnů

A teď šlo už do tuhého. Lékaři opět zvýšili dávky antibiotik, stabilizovali mě a propustili domů. Deset dní jsem strávil v horečkách 38 až 39 stupňů. Svět se se mnou točil, pospával jsem, chuť k jídlu zmizela, pil jsem jen litry čaje. Bolest v krku byla veliká, mluvil jsem jak z hrobu. V ty dny jsem ani pořádně nevěděl kolikátého je.

Pak začala nemoc ustupovat. Pamatuji se, jak jsem byl rád, že jsem snědl kousek vařeného kuřete. Ještě dnes mi ale teplota občas vyletí. To, že jsem opravdu porazil prasečí chřipku bylo potvrzeno z laboratorních výsledků až teď, ve středu.

Chřipce »nahrává« počasí

O víkendu se připravte na pořádné mrazy! Rtuť teploměru totiž sklouzne až k –17 °C. Meteorologové varují před omrzlinami! Od úterka se ale bude oteplovat a teploty se vyšplhají k +3 °C. Takový teplotní šok ale »přeje« chřipkové epidemii! „Ačkoli mrazy zpomalují šíření chřipkové vlny, oteplení způsobí, že se chřipka bude opět šířit rychleji,“ upozorňuje Dagmar Honsová z Meteopressu.

Je to zabiják: 23 mrtvých!

Celkem 23 mrtvých a 135 nemocných! Takové jsou aktuální počty, které má na svědomí chřipková epidemie. Odborníci předpokládají, že počty obětí budou stoupat. Vlna chřipek letos udeřila neobvykle brzy, hned po Novém roce. Jindy přichází až čtyři týdny po Silvestru. S těžkými případy ministerstvo zdravotnictví bojuje pomocí léku Tamiflu. Oznámilo, že z rezerv uvolní na 9 tisíc balení léku.