Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řádění chřipky: 31 mrtvých, 164 lidí v nemocnicích s komplikacemi

Chřipková epidemie pokračuje, pacientům, hospitalizovaným v nemocnicích s obtížemi, je dávkován lék Tamiflu. Stejně jako lidem v USA
Chřipková epidemie pokračuje, pacientům, hospitalizovaným v nemocnicích s obtížemi, je dávkován lék Tamiflu. Stejně jako lidem v USA  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
22. ledna 2013
21:28

Smutná bilance chřipkové epidemie narůstá - za probíhající "chřipkovou" sezonu zemřelo již 31 lidí. Do dvou týdnů by pak epidemie měla podle  hlavního hygienika Valenty vyvrcholit.

Na chřipku zemřelo v ČR v této sezoně již 31 lidí a s komplikacemi jich bylo hospitalizováno zatím 164, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Epidemie by přitom podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty mohla vyvrcholit do dvou týdnů. Zatímco relativně dobré zprávy hlásí třeba z Karlovarska a Plzeňska, kde počty pacientů zasažených epidemií klesají, epidemie nadále bují v řadě krajů.

Případy úmrtí jsou podobné

Třeba v českobudějovické nemocnici zemřeli v krátkém rozmezí dva lidé na chřipku typu A/H1N1, označovanou jako prasečí chřipka.

Případy úmrtí jsou si podle mluvčího nemocnice Jana Duška podobné - šlo o pacienty, kteří se delší dobu léčili primárně s jiným vážným onemocněním a do toho dostali chřipku. Vždy přitom šlo o starší lidi a o těžký průběh chřipky. Kvůli epidemii platí na jihu Čech povětšinou zákaz návštěv v nemocničních zařízeních.

Také olomouckou nemocnici zavírají před návštěvami

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu lidí s akutními respiračními chorobami od středy až do odvolání zakáže návštěvy, aby zabránila šíření virové infekce mezi pacienty. Již minulý týden uzavřela brány návštěvníkům třeba šumperská, nebo prostějovská nemocnice.

"Uvědomujeme si, že zákaz návštěv nepříjemně omezuje kontakt nemocných s jejich blízkými, ale přistoupili jsme k tomuto kroku v zájmu zdraví našich pacientů. Situaci kolem chřipek ve spolupráci s krajskou hygienou monitorujeme a návštěvy povolíme hned, jak to bude možné," podotkl náměstek léčebné péče olomoucké nemocnice Dušan Klos.

Léků zatím dostatek

Nemocnice i nadále podívají hospitalizovaným pacientům s komplikacemi antivirotika - Tamiflu a Relenzu. K dispozici jich je zatím dost, léky byly uvolněny ze státních rezerv. Celkem se jedná o 9000 balení Tamiflu a 1440 balení Relenzy, o které mohou lékaři z celé republiky žádat ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde je pro ně taktéž připravena linka, na níž se mohou poradit s odborníky o vhodném postupu léčby.

cinderella1 ( 22. ledna 2013 22:06 )

V teto sezone zemrelo jiz 31 lidi? A ta sezona zacala kdy vlastne? Jak tomu mam rozumnet? Zacala 1. ledna nebo uz v prosinci minuleho roku? Pokud zemrelo 31 lidi tedka v lednu, tak to je ale potom vazne hruza, to je dost vysoke cislo.

razuzana ( 22. ledna 2013 21:50 )

Také si myslí, že je to ostuda. Platíme ZP, zdravotní pojišťovny se tunelují a pak nejsou peníze pro občany, kteří platí. Nejvyšší čas je udělat pořádek a vymézt ty lotry ze zdravotních pojišťoven.

Zobrazit celou diskusi