Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Pacienti (38 a 39) s prasečí chřipkou jsou v Praze nadále ve vážném stavu

Podle lékařů pandemie prasečí chřipky v Česku nehrozí
Podle lékařů pandemie prasečí chřipky v Česku nehrozí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, tis - 
30. prosince 2012
23:00

Muž (39) a žena (38), kteří leží s prasečí chřipkou na oddělení ARO v pražské Všeobecké fakultní nemocnici, zůstávají i nadále v kritickém stavu. Komplikace u pacientů způsobuje také obezita. Mluvčí nemocnice, ale varuje před panikou, o pandemii se nejedná.

Nadále extrémně kritický zůstává zdravotní stav muže a ženy, kteří se léčí s prasečí chřipkou na oddělení ARO pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Dostávají léky a jsou napojeni na přístroje, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Petra Pekařová. Oba pacienti mají těžký zápal plic a lékaři čekají, jak jejich organismus oslabený chronickými nemocemi zareaguje na léčbu.

"Je to s nimi nadále vážné, dostávají protivirový lék Tamiflu a antibiotika a čeká se, jak zareagují," řekla mluvčí.

Komplikace způsobuje obezita

Muž i žena patří do rizikové skupiny chronických pacientů, muž je obézní kardiak, žena je rovněž obézní. Pacienti s touto zátěží jsou při chřipce více ohroženi komplikacemi. I proto právě jim radí lékaři očkování.

Nejde o pandemii

Mluvčí doplnila, že případů prasečí chřipky má Všeobecná fakultní nemocnice i několik do roka. Varovala proto před panikou, epidemie prasečí chřipky v ČR není.

Podle odborníků se chřipka A(H1N1) zvaná prasečí vyskytovala v ČR v menším počtu i v předchozích dvou letech, kdy dominovala chřipka B. Pandemický kmen složený z části chřipky prasečí, lidské a ptačí vyvolal epidemii v roce 2009.

Zobrazit celou diskusi