Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prasečí chřipka útočí na Česko: Zásáhne nás epidemie, tvrdí odborník

Mudr. Martina Havlíčková tvrdí, že nás zasáhne epidemie
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: bk - 
7. ledna 2013
05:30

Volné dny jsou za námi a místo návratu do práce nám hrozí chřipka! Přitom už nyní snad každý kašle a smrká... „Vypadá to, že stojíme na začátku epidemie,“ říká Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu.

A jaký typ chřipky nás v příštích několika týdnech zasáhne? Bude to A(H1N1), které se lidově říká prasečí. „Zatím převažuje jednoznačně subtyp A(H1N1), ale subtyp A(H3N2) stejně jako typ B byly též prokázány, byť ve výrazně menší míře,“ uvádějí hygienici.

Epidemii již hlásí Anglie, Nizozemí a Dánsko. V Polsku má nemoc dokonce už dva mrtvé! Stav hospitalizovaných pacientů s prasečí chřipkou, kteří leží na oddělení ARO v pražské Všeobecné nemocnici od minulého týdne, je již stabilizovaný. „Lékaři však nedokážou říct, kdy budou přeloženi na jiné oddělení,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Pekařová.

Nakažení patří do rizikové skupiny, muž je obézní kardiak a žena je rovněž obézní, proto jsou náchylní ke komplikacím. Nemocné s prasečí chřipkou hlásí i pražská nemocnice Bulovka. „Leží tu deset lidí. Zhruba polovina s pandemickou chřipkou A(H1N1),“ uvedl mluvčí Martin Šalek. Komplikované průběhy chřipky byly vyjma Prahy již evidovány ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém a Zlínském kraji.

Nachlazení, nebo chřipka?

Většina z nás chřipku a nachlazení hází do jednoho pytle. Rozdíl je však mezi nimi však obrovský a komplikace u chřipky, když se špatně léčí, mohou vést i k hospitalizaci. Největší riziko představuje zejména pro seniory a lidi se sníženou imunitou.

Pozor na děti, mají agresivní viry

Pokud si myslíte, že se chřipkové nákaze vyhnete tím, že přestanete jezdit autobusem nebo chodit do kina, jste na omylu! Chytnout ji můžete i doma! A to především od dětí, protože ty virus nejčastěji přenáší. Zároveň i vylučují větší množství viru a po delší dobu než dospělí, u nichž má pak chřipka agresivnější průběh.

nutelka0 ( 7. ledna 2013 22:00 )

Rukama se ta chripka neprenasi.

nutelka0 ( 7. ledna 2013 21:58 )

vrtajzub ( 7. ledna 2013 18:28 )

elik2222 - filio di putana troja,scopo sua madre ance sorella, merda di facia, prendi mortadella dentro tuo cullo per cortezia.

vrtajzub ( 7. ledna 2013 18:20 )

fortin - pandemia im nevyšla pred pár rokmi, skúšajú to znova

vrtajzub ( 7. ledna 2013 18:17 )

elik2222 - ty si naozaj velký cocot

Zobrazit celou diskusi