Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dana Fischerová, manželka Jana Fischera: Utekla za láskou!

Autor: Oldřich Tichý, mokk - 
6. října 2012
15:55

Život Dany Fischerové (64) vydá na román. Utekla z domova, umřelo jí dítě, dvakrát se rozvedla, byla ženou premiéra. A možná se stane první dámou Česka.

Tou hláškou bavil Jan Fischer (61) ještě jako předseda statistického úřadu známé: „Doma jen místopředsedou.“ Myslel to prý v nadsázce, ale něco na  tom bude. Z manželů Fischerových je paní Dana tím, z koho je cítit víc elánu. A že už ho musela prokázat dost, aby se poprala se vším, co jí osud nachystal.

Začalo to při studiu umělecké průmyslovky. Rodiče ji drželi zkrátka, a tak od nich v osmnácti utekla. „Poslední kapkou bylo, že nesměla jít od půl šesté kina. Tak jsem odešla už jsem se nevrátila,“ vzpomíná Fischerová.

Smrt miminka

Po pár měsících otěhotněla, musela se vdát a narodil se jí syn. O druhé dítě – také chlapce – ji osm měsíců po porodu připravila obrna.

Manželství smrt dítěte neuneslo. Ona skončila u psychiatra, on u skleničky. Sama ale nezůstala dlouho. Tři měsíce po rozvodu se dala dohromady s kamarádem svého mladšího bratra. „Byli jsme spolu třináct let a máme dvě děti,“ říká o druhém manželovi. Proč se rozvedla i s ním, nechce rozebírat.

Manžel číslo 3

Ještě vdaná (i když podle ní už jen formálně) si začala se svým pozdějším manželem číslo 3: Janem Fischerem. V té době pracovala jako sekretářka ve statistickém úřadu a zaujal ji dlouhovlasý kolega se zlatými knoflíky na kostkovaném saku. „Byl prostě fajn, příjemný, chytrý, mně připadal okouzlující,“ usmívá se Fischerová.

Když jejich vztah praskl, oba se rozvedli a po dvouleté známosti se v roce 1988 vzali. Rok po svatbě se jim narodil syn Jan. Manželství nenarušila ani rakovina ledviny, kterou Fischerová překonala jen díky včasné operaci, ani následující návrat depresí, kvůli nimž je od roku 2001 v invalidním důchodu.

Společně Fischerovi zvládli i více než rok, kdy on byl premiérem úřednické vlády a celá rodina musela mít ochranku kvůli hrozbám extremistů.

Chalupu nedá

Dana Fischerová je ráda na chalupě u Týnce nad Sázavou, kterou by si prý nedala vzít, ani kdyby se manžel stal prezidentem. „Určitě bych nezačala místo na chalupu jezdit jen do Lán,“ říká. Vzhledem ktomu, co všechno má už za sebou, se chce věřit, že by se jí z případného mužova úspěchu nemusela zatočit hlava.

Očima redaktora

Bál jsem se, že povídání s Danou Fischerovou bude tahanice o každé slovo, ale ona o svém životě mluvila otevřeně, nechybí jí humor. Je z ní cítit životní síla a zkušenost. Patří k tomu lepšímu, čím se může Jan Fischer pochlubit.

panasonic ( 7. října 2012 11:15 )

panasonic ( 7. října 2012 11:15 )

centorio ( 7. října 2012 05:05 )

jde o radodajku

centorio ( 7. října 2012 05:04 )

pamatujte je to muj nazev, na tyhle jebisky

centorio ( 7. října 2012 05:00 )

tak jak veskrnaka

Zobrazit celou diskusi