Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Při havárii letadla, které letělo na Mount Everest, zahynulo 19 lidí: Ze stroje zbyl jen ocas!

Autor: Ladislav Leimer - 
28. září 2012
07:28

V Káthmándú, nepálském hlavním městem, se dnes krátce po startu zřítilo letadlo s 19 lidmi na palubě. Nehodu nikdo nepřežil.

Tříčlennou posádku tvořili Nepálci, mezi 16 pasažéry letících do oblasti nejvyšší hory světa Mount Everestu bylo sedm Britů, pět Číňanů a čtyři Nepálci.

Trosky se po pádu stroje vzňaly

Dvoumotorový vrtulový stroj Dornier patřící místní společnosti Sita Air se zřítil  na jihozápadě Káthmándú. "Hned po startu letečtí dispečeři zaznamenali nezvyklý manévr letadla. Když se jeden z nich zeptal na příčinu, pilot mu odpověděl, že se letoun střetl s ptákem. Zakrátko se stroj zřítil," řekl zástupce letiště v Káthmandú.

Jedna z žen, která k tragické nehodě přiběhla mezi prvními údajně ještě slyšela hlasy lidí, které se ozývaly z letadla. Bohužel jim už nikdo nedokázal pomoct. "Nemohli jsme ale na letadlo začít lít vodu, protože jsme se báli exploze motorů. Piloti se snažili nouzově přistát a kdyby se jim to podařilo, mohli jsme pasažéry zachránit," řekla.

Trosky se po pádu na zem vzňaly. Příčina nehody není prozatím známá. Počasí bylo nicméně pro let příznivé. Letadlo mířilo do městečka Lukla, které je branou k Mount Everestu. Lukla je proto populárním místem pro zahraniční turisty, kteří se odsud vydávají na vysokohorské túry.

 

floridskeslunicko ( 28. září 2012 15:35 )

Tak to musel byt ale obrovsky ptak. Ja pokud vylozene nemusim, tak radeji neletim. Jenze nebezpeci ciha vsude, i na silnicich a na mori.

floridskeslunicko ( 28. září 2012 15:32 )

ti uz davno sedi v lochu decathlon!

vesnicankavemeste ( 28. září 2012 11:25 )

Co? Jiste ji kopli do riti,tak otravuje zde.

alexandrakova ( 28. září 2012 10:48 )

Ahoj, letos koluje mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam uz od srpna a vazne me to nadchlo. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana korunka Vice na www.CervenaCerna.cz

vesnicankavemeste ( 28. září 2012 10:29 )

Je to skutecna tagedie ,no koho ocas to byl,to agantura neuvadi?

Zobrazit celou diskusi