Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rok po tragédii: Jaroslavl opět pláče za hokejisty

Autor: František Prachař - 
6. září 2012
16:17

Celé ruské město Jaroslavl drží smutek. Před rokem, 7. září se tady zřítilo letadlo JAK 42. Hokejisté zdejšího klubu Lokomotiv s ním letěli do Minska, na první zápas sezóny. Na palubě zemřelo 44 lidí, včetně českých hokejistů Rachůnka, Vašíčka a Marka.

Vyšetřování není dodnes ukončeno a to dohání spoustu místních lidí až k zuřivosti. Nejen mezi fanoušky převládá názor, že „kdosi nahoře“ má zájem na tom, aby pravda o smrti hokejistů, včetně tří Čechů, nevyšla najevo.

Rachůnek, Vašíček, Marek a ostatní

Na památku mrtvých hokejistů klub Lokomotiv zřídil ve sportovním paláci Aréna pietní místo. Jsou tu jejich fotografie se jmény a datem katastrofy. Lidé tam stále kladou květy a také se ptají, proč k tomu muselo dojít. Tiskový mluvčí klubu hokejového klubu Vladimír Malkov pokládá za nepravděpodobné, aby tak zkušení piloti pasivně „projeli“ po zemi téměř tři kilometry a nezareagovali.

„Vyšetřování ale vedou experti a pravdu určitě zjistí,“ ujišťuje. O českých hokejistech má jen slova chvály. „Byli jako naši, rodina. Žertem jsme jim říkali česká mafie, protože všude chodili a všechno dělali spolu. A s Pavlem Demitrem, Slovákem, který za nás taky hrál a zahynul spolu s týmem.“

Hořela i voda

 „Nejdřív jsem uslyšel pronikavý zvuk, jako když se tře kov o kov. Byl to hrozný skřípot, rvalo to uši. Došlo mi, že nějaké letadlo má potíže, ale o co se jedná, bylo jasné až po výbuchu,“ řekl svědek Nikolaj Vasiljevskij (50).

Video  Jaroslavl se připravuje uctít památku 44 obětí leteckého neštěstí.  - Blesk - Martin Hurda
Video se připravuje ...

Sportovní palác pietním místem

Sportovní palác Aréna se dnes stane místem pietního shromáždění. Přijdou tisíce lidí, do vzduchu vyletí balonky se jmény mrtvých. Už včera se u stěn Arény objevili nové kytice, svíčky, plyšové hračky. Prošedivělý starší muž s kytkou v ruce se za svoje slzy nestyděl. „Nevím, jestli pláču lítostí, nebo vztekem. Nejspíš to bude od každého trochu. Na to jsme si už zvykli, tak to u nás je,“ řekl reportérům Blesku.