Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutná pravda: Česká horolezkyně je mrtvá (†52). A s ní i šerpa

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: lac, simao.k - 
9. srpna 2012
13:03

Poslední jiskřička naděje uhasla. Česká horolezkyně Zuzana Hofmannová (†52) opravdu zahynula při sestupu z dvanácté nejvyšší hory světa Broad Peak (8047 m). A spolu s ní zemřel i její šerpa.

Spolulezec Pavel Matoušek popsal tragické okamžiky, které se pod vrcholem hory odehrály 31. července.

„Po 14. hodině sestupoval z hory výškový šerpa. Do tábora už nedošel. U bambusového mostu odložil náklad a zřejmě se most snažil opravit. Spadl ale do ledovcové říčky. Jeho tělo se nepodařilo najít. Přibližně ve stejnou dobu při sestupu zemřela i Zuzana.“

Jeden z horolezců vystoupal téměř do sedla Broad Peaku a po Zuzce pátral. Marně. Ta zřejmě zmizela pod lavinou. Na vrchol hory se Zuzana Hofmannová dostala 31. července v 11:30 hodin. Část cesty byla na laně s íránskými bratry Reza Bahadorovými. Zapsala se tak jako první Češka, která horu zdolala.

Zuzana Hofmannová patřila k nejaktivnějším českým horolezkyním. V roce 2006 například stanula jako první Češka na Manáslu (8163 m).

ladybug ( 9. srpna 2012 17:33 )

Byl to prostě její osud a proti tomu se nedá nic dělat.

sores ( 9. srpna 2012 13:59 )

souhlas s decathlonuv.fotr. Jak se říká, všeho s mírou, kdo chce moc, nemá pak nic. Chybělo jí logické uvažování, při takové sportovní vášni, číhá na každém kroku smrt, s tím je třeba počítat.

Zobrazit celou diskusi