Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češka, která vylezla na dvanáctou nejvyšší horu světa: Zuzka (†52) zmizela pod osmitisícovkou

Autor: red, mokk - 
7. srpna 2012
05:59

Horolezkyně z Ústí nad Labem Zuzana Hofmannová (†52) jako první Češka vystoupila na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak (8047 m) v Pákistánu. Zpět ji už hora už nepustila…

Na vrcholu horolezkyně stanula 31. července. Její kolegové z české expedice na ni v základním táboře čekali marně několik dní. Ostatní členové expedice vrcholu nedosáhli a po vyčerpání všech možností a marném čekání se vracejí zpět. To napsali na svém webu. „Je to smutná záležitost. Víc k tomu říkat nebudu,“ nechtěla být sdílnější Božena Valentová, tajemnice Českého horolezeckého svazu.

Ani prodavačky prodejny Hudy sport v Ústí nad Labem, který Hofmannová vlastnila a provozovala, se nechtěly vyjádřit. „Ještě nic nevíme. Samy čekáme na informace,“ řekla jedna z nich.

Kolegové stále věří

Někteří známí horolezkyně věří v zázrak a čekají, že se objeví. „Zatím se nevrátila, věříme, že to dá. Pošlete jí energii překonat strach,“ napsala do vzkazů Martina. „Je to strašně smutný, těžko hledat slova. Zuzka hory milovala a zůstala v jejich náručí…“ napsal bývalý spolulezec Béďa.

Zuzana Hofmannová zdolala například osmitisícovky Shima Pangma, Manáslu a další velehory. V osmdesátých letech minulého století patřila do týmu nejlepšího ženského družstva ve středních velehorách na celém světě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tipr ( 7. srpna 2012 22:14 )

Treba ji lavina splachla behem vystupu takze na vrchol ani nemusela dosahnout coz se jevi vic pravdepodobne .

zanetawentova ( 7. srpna 2012 19:57 )

Všichni co jste tu napsali příspěvek jste akorát banda idiotů, hovno tomu rozumíte a budete mít akorát trapný keci než aby jste podpořili pozůstalí a přátelé. Fakt bezpáteřní !!!! chce se mi z vás akorát zvracet .

kuna ( 7. srpna 2012 14:21 )

Kdo potvrdil ze tam skutecne vylezla kdyz tam lezla sama?

petulka011 ( 7. srpna 2012 09:16 )

Zkušená?Pravidlo č.1 nechodit na hory sám.A ne za každou cenu!!!

decathlonuv.fotr ( 7. srpna 2012 06:35 )

ona je k nenalezeni a oni veri ze se vrati?? b l. b k a zkusena tam nemela lezt

Zobrazit celou diskusi