Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk zabil v Polsku čtyři lidi: Chlapci (16) vzal celou rodinu

Čtveřici turistů zastihla bouřka a udeřil do nich blesk. Nikdo nepřežil
Čtveřici turistů zastihla bouřka a udeřil do nich blesk. Nikdo nepřežil  (Autor: Fakt.pl)
Autor: Jaroslav Šimáček, INT - 
28. července 2012
17:44

Jeho rodiče i starší sestru s přítelem našli mrtvé na túře v polských Pieninách, nedaleko státní hranice se Slovenskem. A policejní vyšetřování se přiklání k tomu, že měli obrovskou smůlu - uhodil do nich blesk a všechny čtyři zabil... Ze šestnáctiletého chlapce se stal rázem sirotek. Bouřka však řádila i na Slovensku, kde zranila další tři lidi!

Pátrání po čtveřici turistů z Varšavy, kteří se ztratili v polských Pieninách, sledovali Poláci velmi napjatě.

Padesátiletí manželé Wojciech a Agnes a jejich doprovod, dcera Veronica (†22) s přítelem Martinem (†22), zmizeli během turistické vycházky do malebné přírody. Na svou chatu do Szczawnice se už nevrátili.

Dva dny všichni doufali, že se někde objeví živí. Včetně jejich šestnáctiletého syna Stazska, který nikam jít nechtěl, a tak zůstal v penzionu... Byl to právě on, kdo pak volal policii, protože ztratil kontakt s rodinou. Jejich mobilní telefony byly hluché a po dramatickém pátrání se všichni dozvěděli, proč.

Sestra chystala svatbu

Počasí ten den prý bylo mimořádně krásné a tak prý nic nenasvědčovalo tomu, že v horských kopcích dojde k tragédii.

Pátrat do kopců se vydali záchranáři i psovodi, nad nimi kroužil vrtulník. Do akce se také pustila slovenská záchranná služba na své straně Pienin, protože nebylo jisté, zda turisté nepřekročili státní hranici.

Nevybrali si však nijak náročnou cestu. Jenže během ní čtveřici náhle zastihla silná bouřka a udeřil do nich blesk, patrně v době, kdy procházeli pod stromem. Našli je mrtvé u jedné z turistických stezek.

Šestnáctiletý syn byl nyní svěřen do péče psychologa, že je hluboce otřesen, o tom nemůže být pochyb. Jeho sestra navíc se svým milým chystala svatbu...

Další blesk trefil v Tatrách trojici turistů! Měli štěstí, přežili

I když se podobné tragédie stávají jen zřídka, tragický konec pátrání v Polsku má přece jen své pokračování na sousedním Slovensku...

V pátek zde totiž slovenští záchranáři vyrazili do terénu kvůli další trojici turistů, které zasáhl blesk v Západních Tatrách! Měli však o něco větší štěstí v neštěstí - přežili. jak informují slovenské weby, nejtěžší zranění utrpěla mladá žena, která má popálené horní i dolní končetiny. Zbylí dva turisté byli pouze otřesení a potlučení.

Blesk do trojice uhodil v době, kdy byli těsně pod vrcholem kopce Príslop. Letečtí záchranáři z Popradu je na místě ošetřili a poté přepravili do Žiarské doliny, odkud byli zranění sanitkou přepraveni do Liptovského Mikuláše.

lpitriska ( 29. července 2012 09:38 )

Hrozné neštěstí Chlapci přeju život už bez překážek atragédií

osel ( 29. července 2012 07:18 )

Ja stale varuji, ze cteni Blesku ohrozuje na zdravi. Ale ze az natolik... to jesm netusil...

lamis ( 28. července 2012 23:52 )

chudak chlapec, kdo s nim asi ted je ,prijit o rodinu behem vteriny , snad ma nejake pribuzne ,takove nestesti , nemam slov ,aspon

janco1 ( 28. července 2012 21:50 )

Obrovská tragédia. Nešťastia chodia aj po horách a tiež aj po ľudoch. Týmto negujem staré porekadlo.

janco1 ( 28. července 2012 21:48 )

Obrovská tragédia. Nešťastia chodia aj po horách a tiež aj po ľudoch. Týmto negujem staré porekadlo.

Zobrazit celou diskusi