Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konečně ji propustili! Češku (32) drželi měsíc v syrském vězení, zatkla ji tajná policie

V Sýrii konečně propustili Češku, kterou zadrželi před měsícem stoupenci prezidenta Asada
V Sýrii konečně propustili Češku, kterou zadrželi před měsícem stoupenci prezidenta Asada  (Autor: Archiv Blesku, Facebook)
Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
28. července 2012
18:30

Více jak měsíc drželi Češku Sandru Bitarovou (32) v syrském vězení poté, co ji zatkla v zemi, kde zuří občanská válka, tajná policie. Až nyní projevil tvrdý režim prezidenta Bašára Asada slitování.

Syrské úřady dnes propustily Češku (32), která byla zadržována od konce června. Podle prvních zpráv je v pořádku a zdravá. 

"Dnes byla propuštěna Sandra Bitarová. Česká občanka byla zatčena a zadržována v Sýrii. Podle svědectví české ambasády v Damašku je v pořádku a zdravá. Velvyslankyně (Eva Filipi) se s ní hodlá v neděli setkat a projednat další postup," potvrdil mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle dřívějších neoficiálních informací zadržela Sandru tajná policie kvůli podezření z podpory opozičních rebelů, proti kterým režim prezidenta Bašára Asada tvrdě postupuje. V zemi proto zuří občanská válka, která si připsala již na 18 tisíc obětí, především z řad civilního obyvatelstva.

Sandru Bitarovou konečně propustili ze syrského vězení Sandru Bitarovou konečně propustili ze syrského vězení | facebook.com

Úspěch české diplomacie

Syrští rebelové usilují o Asadův odchod a ten se dostává do úzkých. Tlačí na něj i světové mocnosti. Možná proto přišlo vstřícné gesto. "Jsme velmi rádi, že se podařilo silami všech zainteresovaných docílit jejího propuštění," uvedl mluvčí ministerstva.

Navzdory dennodenním nepokojům zůstává česká diplomatická mise v Sýrii aktivní v konzulární i politické oblasti, což potvrdil i úspěch při propuštění Češky. Ambasády některých jiných států přitom nejen ze strachu před četnými teroristickými útoky zejí prázdnotou...

Zatkli ji kvůli otci?

Podle ČT žije Bitarová v Sýrii trvale a pracuje v jedné damašské reklamní agentuře. Její otec je totiž Syřan, sama má ale i české občanství.

Podle rodiny se však Bitarová o politiku nezajímá, zatčení ovšem může souviset právě s jejím otcem Waelem Bitarem, lékařem, ale také umírněným opozičním aktivistou, který patří mezi kritiky režimu.

"Za celou dobu jsme ji nemohli navštívit. Stále nám opakují, že ji propustí za dva dny a podobně. Situace je tady ale velmi komplikovaná. Lidé, kteří to mají na vládní straně na starosti, se mění každou chvíli a jednání začínají nanovo," uvedla před časem pro týden.cz zoufalá matka Hana Bitarová.

vrtajzub ( 29. července 2012 01:01 )

vrtajzub ( 29. července 2012 00:58 )

mutaky - možno pupinka dovolenkuje

vrtajzub ( 29. července 2012 00:56 )

kobyla 1 vďaka cením si to

mutaky ( 28. července 2012 20:51 )

To je jasné, že jsem to nepsala tobě! Vždyť jsem se tam hádala s jinými lidmi. No, hlavně, že se to vysvětlilo. Nesnáším křivdu. Ale chybí mi pupinka77, nevím, proč se neukáže.

vrtajzub ( 28. července 2012 20:01 )

mutaky - možno, že to čo si napísala " zbabelá a zmanipulovaná " nepatrilo mne, pri tom posúvaní diskus, príspevkou, môže dôjsť k zaujímavým situaciam. Takže je všetko o.k.berem späť.Uroveň diskus.príspevkov sa veľmi zmenila, všimni koľko je tu plno super ĺudí. Skus vísť s KOBYLOU 1 decathlonom, oni sú fajn chalani.Dokonca ma prekvapil Kraken666, tiež nemá hlavu vykradnutú. Tak všetko v poho mutaky, teším sa na tvoje príspevky.

Zobrazit celou diskusi