Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svědčil proti CASA, přišili mu zneužívání nezletilé! Souvisí to s letadly nebo rozvodem?

Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze CASA Vlasty Parkanové, byl obviněn ze zneužívání nezletilé dívky.
Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze CASA Vlasty Parkanové, byl obviněn ze zneužívání nezletilé dívky.  (Autor: Metro)
Autor: Jaroslav Šimáček, INT, puk - 
18. července 2012
13:08

Korunní svědek v kauze předražených letounů CASA se rozhodl promluvit a od té doby to s ním jde z kopce. Je postavený mimo službu, stíhaný za údajné zneužívání nezletilé (14) a hrozí mu 10 let vězení. Shoda náhod? Útrapy podplukovníka Karla Daňhela (41) však mohou souviset i s jeho dramatickým rozvodem.

V kontroverzní zakázce na letouny CASA prodělal stát 658 milionů. Vlastu Parkanovou už kvůli tomu vydala Sněmovna k trestnímu stíhání.

Jednoho z klíčových svědků v případu, armádního experta Karla Daňhela, však také stihly oplétačky s policií. A ne jen tak ledajaké. Byl zatčen kvůli zneužití nezletilé dívky!

Trestní oznámení podala i manželka

Daňhel v případu CASA tvrdí, že na nevýhodný nákup nejvíce tlačil náměstek tehdejší ministryně Parkanové Martin Barták. Sám se přitom podílel na posudku, ve kterém napsal, že letouny nesplňují armádní požadavky. Podle Daňhela však pořízení letadel pro armádu provázela od začátku nestandardní rozhodnutí...

Stejně jako vyšetřování CASA se však zamotává také Daňhelův případ. Je trestně stíhán! Ale není to poprvé, co čelí trestnímu oznámení. Jenže tentokrát jde o pořádně silné kafe - zneužití čtrtnáctileté dívky, navíc dcery Daňhelovy známé.

Nemusí jít však nutně o spojitost s letouny. Na vině může být i podplukovníkův dramatický rozvod. "Ze strany jeho manželky bylo už dříve podáno podezření v podobném duchu, které ale policie odložila jako smyšlené," řekla Daňhelova advokátka Lucie Hrdá. Daňhel proto dál tvrdí, že za jeho problémy může jeho rýpání do CASA.

Rozhovor s Daňhelovou zástupyní

Myslíte si, že bylo zadržení na Karla Daňhela připraveno?

„Můj klient mi svěřil, že mu kdosi vyhrožoval tím, že si do konce týdne půjde sednout.“

Kdo to byl?

„To vím, ale nechci to zveřejňovat, nezlobte se.“

Mám to chápat tak, že nynější obvinění souvisí s kauzou CASA, nebo s jeho rozvodem?

„Můj klient se domnívá, že jsou obě ty věci propojené, že tam možná figurují stejné osoby.“

Hrozí mu vazba?

„Dle mých informací zatím nebyl podán návrh na vzetí mého klienta do vazby.“

Obvinění jako houby po dešti

„V té věci se provádějí vyšetřovací policisté úkony a nepředpokládám, že by tam byly důvody vazby. Obviněný zůstal v cele proto, aby například nebyli ovlivňováni svědci. Ti se pravděpodobně vyslechnou, takže nebude důvod ho držet ve vazbě. Policie má 48 hodin na to, aby si ty úkony udělali,“ sdělila Blesku k Daňhelovu obvinění ze zneužití obvodní státní zástupkyně pro Prahu 9 Eva Vycpálková.

„Je to docela normální mravnostní delikt, kterých tady máme spoustu. Vysoká trestní sazba je tam kvůli tomu, že se to týká nezletilé osoby,“ dodala k Daňhelovu obvinění a hrozícímu desetiletému trestu.

Nedávno se přitom na experta na vojenskou leteckou techniku Daňhela přivalilo jiné obvinění. Prý pobíral paušální měsíční částky od firmy Omnipol, která nákup letadel zprostředkovala. On i Omnipol to popřeli. Generální ředitel firmy Michal Hon označil tyto informace za nesmysl a podle něj Omnipol nevyplatil Daňhelovi "nikdy ani korunu".

Daňhel však každopádně přišel v březnu o bezpečnostní prověrku. Nyní přišlo další obvinění a tentokrát nesouvisí s vojenskou, ale se sexuální tematikou. I když jak se to vezme. Pokud by se Daňhelovi "podařilo" přišít trestný čin, mohl by být z armády odejit, aniž by dostal odstupné, na které má případně nárok. A jako klíčový svědek by nepochybně ztratil váhu.

pepazdp ( 18. července 2012 21:32 )

Vždyť v žádný vazbě nebyl Byl jenom zadrženej.

pepazdp ( 18. července 2012 19:13 )

Daňhel hlavně vede válku se svojí starou. Vede jí jak magor, jak kdyby byl v boji. Sám píšeš, že už rozmetal..., že dokumenty už předal. Tak přemejšlej ty (jestli máš čím), co by kdo tímhle primitivní podrazem zíkal a u koho je pravděpodobnější že to takhle primitivně spískal.

komentator ( 18. července 2012 18:56 )

Zamysli se pepozdepa komu vadí Daňhel!! Přece Kalouskovi, Parkanové, Bartákovi! Vždyť technický posudek špičkového leteckého odborníka Daňhela rozmetal báchorky Parkanové, Bartáka a Kalouska, že nákup letadel CASA byl v pořádku! Na základě technického posudku Daňhela, který prokázal silnou předraženost a naprostou technickou nevhodnost letadel CASA pro českou armádu, mohla policie konat!! Daňhel navíc předal policii různé dokumenty odhalující manipulativní praktiky Parkanové, Bartáka a dalších členů kalouskovy mafie na ministerstvu obrany! Místo toho, abys ocenil roli Daňhela, který hájí zájmy všech slušných lidí a který brání rozkrádání státní kasy, tak ty mu pepozdepa hloupě nadáváš. To je síla.... Popřemýšlej o tom!!

pepazdp ( 18. července 2012 18:09 )

Se z Daňhela nepos*er, šašku. Nebyl by první kterýmu z bojů v Afganistánu nebo jinde hráblo. Přesně u takovejch jako on dochází k vyšinutí nebo se u nich proví ňáká úchylka. A ta čtrnácka byla jenom blbá pubina, co si věřila na něco, na co neměla a chtěla snadno k prachům přijít. Takový neschopný střevo si mohla najmout tak akorát Daňhelova stará.

komentator ( 18. července 2012 17:43 )

BLBEČKŮM Evelajn3 a ABZK! Pilot Daňhel byl propuštěn. Boudu na něj UŠILA Kalouskova mafie. 14-letá dívka policii přiznala, že lhala (na zakázku) když tvrdila, že jí ZNEUŽIL Daňhel!! Ví členové Kalouskova FAN CLUBU Evelajn3 a ABZK, že Dańhel bojoval jako stihací pilot v Afganistánu? Navíc, Daňhel dostal za bojové zásluhy vysoké americké vyznamenání ZA STATEČNOST!! Kalouskův poskok Barták, který jako náměstek ministra obrany připravil kontrakt o nákupu silěn předražených a technicky nevhodných letadel CASA, byl obviněn americkými vlastníky spoleřčnosti TATRA Kopřivnice z vydírání. Barták požadoval úplatek 5 milionů amerických dolarů za "vyřešení problémů" kolem dodávek terénních těžkých kamionů TATRA pro českou armádu! Nemohli by to členové kalouskova FAN CLUBU Evelajn3 a ABZK okomentovat?

Zobrazit celou diskusi