Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ať jde šlapat chodník na Ostravsko, vzkázal Kalousek policejnímu šéfovi

Mezi ministrem Kalousek a policejním šéfem Petrem Lessym létají hromy, blesky
Mezi ministrem Kalousek a policejním šéfem Petrem Lessym létají hromy, blesky  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
15. července 2012
12:31

Spor mezi policejním ředitele Lessym a Miroslavem Kalouskem se začíná vyostřovat. Jeden druhého označuje za lháře, Kalousek dokonce Lessyho posílá šlapat chodník na Ostravsko. Za šéfa policejního prezidia se však staví muži zákona a podepisují petici. Kalouskovi vyjádřil podporu pro změnu předseda TOP 09 Schwarzenberg. Bez ministra odejde prý se svou stranou z vlády!

Souboj ministr financí Kalousek vs. policejní šéf Lessy pokračuje. A začíná se přiostřovat. Vypukl, když policejní ředitel Petr Lessy nařkl Kalouska z vyhrožování kvůli kauze s letadly CASA.

"Vyšetřovatelé případu prý budou sami rychle odstíháni," předložil Lessy, co se od ministra údajně dozvěděl. Kalousek nepopřel, že s Lessym minulý týden o svátcích při cestě na Velehrad skutečně telefonoval, prý ale kvůli policejním passatům. A má na to údajně dokonce dva svědky! Lessymu důkaz chybí, je však ochotný jít na detektor lži.

"Má-li pan policejní prezident jakýkoliv důkaz, že jsem ho zastrašoval, okamžitě rezignuji na všechny funkce a odejdu z veřejného života. Pravděpodobně budu i trestně stíhán, protože zastrašování je trestný čin. Jestli ale takový důkaz nemá, a to nemá, protože lže, tak ať okamžitě rezignuje on a jde šlapat chodník na Ostravsko," kontroval Kalousek pro Lidové noviny.

Policisté stojí za Lessym: Podepisují petici

Členové Unie bezpečnostních složek (UBS) však stojí pevně za policejním šéfem - a sepisují pro Lessyho petici. Podepsalo ji už několik set lidí.

"Členská základna Unie bezpečnostních složek je kolem 5000 lidí a já tajně doufám, že to podepíše každý čestný policista," řekl České televizi (ČT) místopředseda UBS Miloš Plechatý. "Slibujeme si od toho, že pan policejní prezident tuto podporu uvidí a zůstane i nadále policejním prezidentem," dodal. "Děkujeme, že se stavíte za policii a za policisty, my stojíme za Vámi," píše se mimo jiné v petici.

Kalousek již dříve potvrdil informaci médií, že byl v telefonickém kontaktu také s vyšetřovatelem případu letounů CASA Jiřím Mazánkem. I ten vnímal Kalouskův tón jako nátlak. A policisté tvrdí, že Kalousek svými proslovy o policejní provokaci a "estébáckých manýrech" špiní pověst bezpečnostních sborů. 

Schwarzenberg (TOP 09): Bez Kalouska jdeme z vlády!

Za Kalouskem však stojí jeho domovská TOP 09. Podle jejího předsedy Karla Schwarzenberga bez něj odejdou z vlády! "Vláda nastoupila s jistým programem, a ten nese razítko Miroslava Kalouska. On je opravdu hlava a srdce reforem. Nemohu si představit, že bychom ve vládě pokračovali bez něho," řekl Schwarzenberg.

K odvolání Kalouska přitom premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval i sněmovní bezpečnostní výbor - právě kvůli údajnému zasahování do kauzy CASA. Podle členů výboru, kde však převažují hlasy opozice, jsou Kalouskovy aktivity vůči policii v demokratickém právním státu nepřípustné. Opoziční ČSSD se proto chystá vyvolat také hlasování o nedůvěře vládě, jejíž je Kalousek součástí.

Ve vládě skutečně panuje nesoulad. Potvrdil to i sám Schwarzenberg, když pro Týden.cz namířil ostrý invektiv proti ODS: "Oni velice tiše a šikovně přikládají polínka do hranice, protože by byli samozřejmě rádi, kdyby Mirka Kalouska teď hned slavnostně upálili. Nicméně mám dojem, že těch vnitřních rozporů v jejich straně je až příliš, aby je přebily výroky Mirka Kalouska."

Lessy: Kalouska se nebojím

Blesk: Šlo o tři telefonáty. Měl jste pocit, že byl ministr střízlivý?

Lessy: „Ten první telefonát byl velmi emotivní. Ale nemohu z nich posoudit, zda před nimi pil, či nepil, to by nebylo korektní.“

Používal vulgarity, jako tomu bylo v případě poslance Skokana?

„Až takové vulgarismy tam určitě nebyly.“

Takže přece jen nějaké sprosté slovíčko padlo?

„Nezlobte se, ale to nebudu komentovat.“

Proč jste s tím nepřišel hned ten samý den?

„Nevím, komu bych to hlásil, popsal jsem to podrobně bezpečnostnímu výboru podle svých možností policejního prezidenta. Nikde není stanovena povinnost sepisovat nějaký úřední záznam a předávat ho politikům.“

Proč jste si rozhovor nenahrával?

„Odmítám si nahrávat svoje telefonáty, takto prostě nikdy nejednám. A dovedete si představit, jaká by se strhla mela, kdyby vyšlo najevo, že si policejní prezident nahrává rozhovory s politiky. Z mého výpisu telefonních hovorů je ale jednoznačné, kdo komu kdy a kolikrát volal.“

Je to poprvé, co vám takhle vyhrožoval nějaký ministr?

„Je to poprvé a doufám, že naposled.“

Nebál jste se o sebe?

„Kdybych se o sebe bál, nemohu tuhle funkci vůbec vykonávat.“

pikaponi ( 30. srpna 2012 17:59 )

Tak slapat chodník by měl jít především pan Kalousek, protože tam by už neudělal další škody pro ČR. Jeho drzost nezná mezi.

jerry39 ( 30. srpna 2012 10:39 )

ODS a TOP 09 to maji pod kontrolou

frantaklika ( 19. července 2012 14:20 )

Lessy musí zůstat tam kde je stůj co stůj, navíc v Ostravě by potřeboval rýchlý nohy, cigoši co okrádají stařenky umí rychle utíkat a Lessy by nikoho nechytil.. boužel takový je stav věci

frantaklika ( 19. července 2012 14:18 )

v něčem pravdu máte, ale finále bude stejně fiasko pro Kalouska, stačí se podívat na kauzu Ráth..ten měl také všechno pod palcem, ale z velké výšky se padá na držku daleko rychleji

hansi1 ( 17. července 2012 11:03 )

Ať Schwarzenberg nekecá o jeho reformách, že je Kalousek jejich duší a srdcem. Co se projevilo za celou dobu jeho působení v roli ministra financí? Neustálé ožebračování středních a nižší tříd s důchodci,pokračující a zvyšující se korupce a zlodějna a neustále prudce se zvyšující státní dluh. Co tady teda ten chemik udělal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa