Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek se brání: Nikomu nevyhrožuji, je to policejní provokace

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
9. července 2012
16:10

Kolem údajnému vyhrožování Miroslava Kalouska vyšetřovateli kauzy předražených letounů CASA je pořádný humbuk.

Kalousek tvrdí, že nikomu nevyhrožoval. Označuje to za policejní provokaci, je pořádně nazlobený a žádá přešetření svého obvinění. Týdeník Respekt však přišel s novým obviněním - Kalousek se nátlaku měl dopustit již dříve! Prostřednictvím svého zástupce.

Vyhrožoval vyšetřovateli?

Ministr financí Kalousek údajně vyhrožoval vyšetřovateli kauzy předražené zakázky na letouny CASA. S tímto odhalením přišel týdeník Respekt.

Kvůli Parkanové zítra zasedne mandátový a imunitní výbor Sněmovny a bude posuzovat, zda by měla být někdejší ministryně obrany vydána k trestnímu stíhání, jak to žádá policie.

Kalousek však do kauzy zabředl také - vyšetřujícímu detektivu Mazánkovi měl sdělit, že díky svému postupu proti Parkanové u policie "skončil". Ministr financí to však odmítl jako lži a pomluvy. Jenže jeho telefonát vyvolal bouřlivou reakci.

Kalousek se brání: Na nikoho jsem netlačil

Kalousek s vyšetřovatelem hovořil, to nepopírá. Ale údajně jen proto, že ho informoval o odborném posudku, zpochybňujícím obvinění Parkanové. Vyšetřovatel Mazánek však mluví o nátlaku. Kalousek to považuje za policejní provokaci.

Týdeník Respekt však přišel s dalším odhalením. Tvrdí, že již před třemi týdny vyslal Kalousek svého zástupce (mimochodem bývalého detektiva protikorupční jednotky a nyní pracovníka ministerstva financí), aby zatlačil na vyšetřovatele kauzy kolem Vlasty Parkanové.

Kalouskův muž se měl vyšetřovatele snažit přesvědčit, aby Parkanové při pomohl a "pootočil vyšetřování opačným směrem". A aby souhlasil, že Parkanová neudělala chybu, když si nenechala vypracovat externí posudek na nákup předražených a poruchových letounů, napsal Respekt.

Jiného ministra by vyrazil, Kalouskovi premiér pohrozil

Kalousek však nyní zuří! Informaci o neúspěšné schůzce jeho zástupce i tvrzení, že vyhrožoval policistovi, chce nyní přešetřit Generální inspekcí bezpečnostních sborů.

"Dovolím si konstatovat, že to jsou opravdu jenom policejní provokace, že týdeník Respekt je nástrojem těchto provokací a že nedovolím, aby tyto estébácké manýry byly zameteny pod koberec. Chci, aby to bylo prošetřeno do důsledků," sdělil Kalousek ČTK. Sám však čelil kritice. Premiér Nečas na něj však udělal jen ty ty ty.

"Jeho postup jsem mu vytknul a řekl mu, že je nepřijatelný," řekl Nečas ke kauze. Tím to pro premiéra však skončilo. Navrch však pohrozil ostatním ministrům, aby vyšetřovatelům kauz nevolali. "Pokud vzniknou důvodné obavy, že by teoreticky mohli něco ovlivňovat, tak to může mít pro ně velmi závažné konsekvence, včetně odvolání," podotknul varovně Nečas směrem ke svým podřízeným.

stinac ( 11. července 2012 14:11 )

Proč se neustále a donekonečna p. Kalousek bije za pí.Parkanovou jako by šlo o život? Asi jde, ale o jeho vlastní

joudajoudovy ( 11. července 2012 10:59 )

bingo!!! kdo zde vladne ???? jeden vypity chemik, ktery na kazdeho neco (hodne) vi.... I Necas se pohyboval na obrane a proto drzi usta a krok.

osinek ( 10. července 2012 22:21 )

Kalousek tvrdí,že policie a vyšetřovatelé kauzy silně předražených letadel CASA lžou a podvádí. Proč ministr vnitra Kubice nic nepodnikl proti "prolhaným" policajtům, kteří prý poškozují Parkanovou? Proč však mlčí premiér Nečas? Pokud má pravdu Kalousek a policie lže a podvádí při vyšetřování Parkanové, tak by premiér Nečas měl z vlády vyhodit ministra vnitra Kubiceho, který toleruje podvody a lži policie!! Pokud policie a vyšetřovatelé vedou řádně vyšetřování nákupu silně předražených a technicky nevhodných letadel CASA pro českou armádu, tak by měl Nečas z fleku vyrazit z vlády Kalouska za křivé osočování policie. Mlčení premiéra Nečase je naprosto ostudné!! Člověk má dojem, že v této zemi vládne Kalousek. Kdo je v Česku předsedou vlády?

londynskypes ( 10. července 2012 19:15 )

 to se to rozkrada a nikde zadna spravedlnost co ?to prinesl lidu zkurvysynhavel..dal vsem volnou ruku.. b e s tie

starysup ( 10. července 2012 19:00 )

kalousek ztrácí svoji paralingvistickou ekvilibristiku a to už něco znamená...asi mu začíná cvakat ***ka...sice odkláněl v mezích zákona a teď se cítí podveden a ohrožen.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa