Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyšetřovatel armádní zlodějny: Kalousek na mě řval, že končím!

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
29. června 2012
11:36

Vyhrožoval prý vyšetřovali, který má na starost zapeklitý případ koupě letounů CASA, do kterého je namočená jeho stranická kolegyně Vlasta Parkanová. Píše o tom server Respekt.cz. Ministr Miroslav Kalousek se tomu sice brání, ČSSD však žádá jeho odchod.

Policie požádala o vydání místopředsedkyně Sněmovny a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli zakázce na letouny CASA, při které měl stát přijít o stamiliony korun. Hovoří se o škodě 658 milionů...

Ministr financí Miroslav Kalousek se však své stranické kolegyně zastal. Jde prý o policejní útok. A minulý týden prý dokonce vyhrožoval vyšetřovateli, který má na případ na starost! Píše o tom server Respekt.cz. Kalousek údajně zavolal kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi a sdělil mu: U policie jsi skončil...

Ministr však jakýkoliv nátlak na vyšetřujícího policistu odmítá. "Tohle obvinění mohu označit za sprostou pomluvu estébáckého charakteru," řekl serveru ministr. Nezakrývá, že s policistou hovořil - ale údajně jen proto, aby ho informoval o odborném stanovisku, které zpochybňuje důvody policejního obvinění Parkanové.

Jenže Mazánek si o telefonátu pořídil písemný záznam a raději informoval dozorujícího státního zástupce Jana Kořána. „Řekl mi o osobním kontaktu s panem Kalouskem a sdělil, že ho vnímá jako nátlak,“ potvrdil Kořán.

Nečas považuje Kalouskův telefonát za nešťastný

Ostré Kalouskovy výrazy upoutaly již i pozornost premiéra Petra Nečase (ODS), který ministra již dříve vyzval, aby svá vyjádření mírnil. Nyní však Nečas zuří a žádá vysvětlení.

"Rozhodnutí volat vyšetřovateli poměrně citlivé kauzy, do které pan ministr financí je nějakým způsobem zaangažován, je politicky mimořádně nešťastný krok," uvedl premiér k telefonátu, kterým ministr tlačil na vyšetřovatele.

Kalousek tak má na triku další skandál. A opoziční ČSSD žádá jeho hlavu. Dočká se jí? Nebo "neprůstřelný" Kalousek ustojí i tento skandál?

Nečas si také rýpl do šéfa TOP 09 Schwarzenberga: "Když jde o ministry z jiné politické strany, tak má velmi silné a vehementní komentáře prakticky během několika minut," okomentoval fakt, že kníže se zatím ke Kalouskovi nevyjádřil.

Případem Parkanové se nyní zabývá mandátový a imunitní výbor, který ještě nerozhodl, zda Parkanovou doporučí k vydání, či nikoli. Sám Nečas se přitom již dříve nechal slyšet, že "o tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků."

Nečasův výrok o skupině policejních důstojníků však popudil i policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten ho označil za zavádějící. "Podobné výroky mě velmi mrzí a určitě se to hodně dotklo i řady policistů z útvaru," řekl dnes Lessy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jurys ( 6. července 2012 10:32 )

A kdo mi odpoví na otázku proč se pan Nečas tak vehementně zastává pana Kalouska . Proč ho nevyhodí a povídá že další ministr který provede něco podobného půjde okamžitě od válu na tuto otázku zatím nikdo neodpověděl bohužel. Otázka proč ministři nemají problémy se zádama , odpověď protože nemají páteř .

marika-jga ( 6. července 2012 09:49 )

 Tak vážení přátelé, tady už pomůže jenom defenestrace, jinak se těchto "mocipánů" nikdy nezbavíme.

jiriforman ( 4. července 2012 13:35 )

Ty jsi prostě v.ů.l. Možná máš prachy, i když kdoví jestli nekecáš, ale mozek máš úplně vybrakovaný.

1946 ( 4. července 2012 13:12 )

1946 ( 4. července 2012 13:08 )

Vy modroptáci jen umíte strašit, ale lidi vám to už nebaští.Nejlepší ministr financní? neumí ani počítat, státní dluh zaser narostl i po zvýšení DPH, jak to je možné?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa