Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Kdo šetří, má za tři... A tak si kmotr Hurda (ODS) koupil vilu za 25 milionů!

Žižkovský kmotr Pavel Hurda (ODS) je oporou šéfa Prahy Bohuslava Svobody
Žižkovský kmotr Pavel Hurda (ODS) je oporou šéfa Prahy Bohuslava Svobody  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček, INT - 
16. července 2012
05:45

V hlavním městě dělá zastupitele, zároveň platí za jednoho z pražských kmotrů ODS. A politika Pavlovi Hurdovi evidentně sype - ze svých úspor si našetřil na novou vilu. Za 25 milionů koupil nemovitost v Praze na Smíchově.

Jméno zastupitele pro Prahu 3 Pavla Hurdy (ODS) je spojeno především se Žižkovem. Žil zde s malou přestávkou téměř celý život. Vyučil se topenářem a instalatérem, vystudoval navrch střední průmyslovou školu stavební, ale stal se ředitelem OPBH na Praze 3. Po revoluci se pak rozhodl zkusit štěstí v podnikání. A uspěl.

Netajil však ani politické ambice, když si podal přihlášku do ODS a dostal se do městského zastupitelstva. Vedle toho seděl či sedí v řadě představenstev či dozorčích rad různých společností, třeba Pražské plynárenské či v DPP. Je také společníkem v realitních kancelářích a opozice ho kritizuje za údajně podivné transakce s pozemky a to, že jde prý na ruku developerům.

Primátorův muž... To už tu jednou bylo, že?

Jeho vliv postupem let vzrůstal a nyní platí za žižkovského kmotra ODS. A také za jednoho z hlavních spojenců pražského primátora Bohuslava Svobody, kterému pomáhal při vypovězení smlouvy s ČSSD i s magistrátem.

Svoboda proto nijak netlačí, aby podnikatel Hurda kvůli případnému střetu zájmů opustil některé zastupitelské pozice. Ve kterých od firem dostává velké odměny, které však nemusí jako řadový zastupitel prokazovat daňovým přiznáním.

Mimo jiné je pak Hurda také majitelem Paláce Akropolis, ze kterého do jeho kapsy tečou veřejné prostředky od města. Na léta 2006-2013 je pro jeho kulturní středisko určeno více než 80 milionů z veřejných peněz.

Zradil Žižkov, stěhuje se na Smíchov

Hurda však "zradil" svůj Žižkov a Prahu 3, kde je čestným občanem, a rozhodl se přestěhovat - za 25 milionů koupil luxusní vilu na Smíchově (Praha 5). Ze soukromích, nikoli veřejných peněz, jak upozorňuje. O nákupu domu se zahradou o rozloze přes 1500 metrů čtverečních informoval Insider.

Částku Hurda uhradil okamžitě, celou, prý za příjmy ze svého podnikaní. „Jsou to moje peníze, které mám řádně vydělané, řádně zdaněné, je to i dědictví po mé matce a všechny mám na svých účtech,“ prohlásil. „Ani jedna jediná koruna není z veřejných peněz grantů.“ Tak snad jde v tomto případě skutečně o čestného politika z ODS.

komin ( 16. července 2012 18:06 )

Uplatkar Hurda desive vydira podnikatele na prazske radnici , v Prazske plynarenske a MC Praha 3

komin ( 16. července 2012 18:06 )

Uplatkar Hurda desive vydira podnikatele na prazske radnici , v Prazske plynarenske a MC Praha 3

frantaklika ( 16. července 2012 16:23 )

už věříte, že v r. 89 žádná revoluce nebyla? Zatřepalo se sklenicí a vyžírkové a udavači zase vyplavali na hladinu, někteří to dokonce celé řídili ! Jeden sedí na hradě

frantaklika ( 16. července 2012 16:20 )

může,ale asi těžko jako topenář co si hraje na zastupitele..jak je vydělal je dnes již nad slunce jasné..já na brachu brácha na mně.

ivuska1 ( 16. července 2012 15:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa