Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo zahraničí varuje: Češi, nejezděte do Egypta!

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
6. června 2012
15:00

Letní dovolené se blíží, Schwarzenbergovo ministerstvo zahraničí však dnes vydalo varování před cestami do Egypta. Především na oblasti Sinajského poloostrova může být vzhledem k politické situaci ještě větší horko, než je během léta obvyklé. Souvisí to především s napjatou politickou situací v zemi.

Individuální turistiku raději vůbec, dát si ale pozor i při pobytech, organizovanými cestovními kancelářemi. A když už do Egypta zavítáte, tak bedlivě naslouchat instrukcím delegátů a především se vyhýbat místům, kde se srocují davy a probíhají demonstrace.

Takové varování dnes vydalo ministerstvo zahraničních věcí ČR svým občanům. "Došlo tam už k několika teroristickým útokům, byla tam už unesena i jedna Češka a ta situace se zhoršuje, proto jsme považovali za vhodné vydat varování," dodal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg pro iDnes.

Problémy kvůli Mubarakovi

V Egyptě je rušněji než obvykle, v posledních dnech především kvůli protestům proti verdiktu soudu nad bývalým prezidentem Husním Mubarakem. Ten byl spolu se svým ministrem vnitra odsouzen v sobotu na doživotí kvůli podílu na násilnostech při loňských protivládních protestech, během kterých podle oficiálních údajů zemřelo na 850 lidí. Po rozsudku se Mubarak zhroutil a má údajně přetrvávající dýchací potíže.

Jenže blízko ke kolapsu měly i tisícovky Egypťanů. Rozsudek považují za skandální! A neuvěřitelně mírný. Dalších šest vládních činitelů totiž trestu uniklo. A Mubarak měl prý dostat provaz. Lidé proto nadále vycházejí protestovat do ulic.

Nebezpečí především na Sinaji

Egypt je již delší dobu kvůli politické situaci rizikovým územím. Současná hrozba ministerstva zahraničí se však týká především Sinajského poloostrova, jak ČTK sdělil mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Zde se nachází třeba letovisko Šarm aš-Šajch. Je v nabídkách cestovních agentur často vyhledávané, oblíbené, ale také neblaze proslulé někdejším teroristickým útokem.

Oblíbené, ale ne zcela bezpečné letovisko Šarm aš-Šajch Oblíbené, ale ne zcela bezpečné letovisko Šarm aš-Šajch | profimedia.cz, ČTK

Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci mohou být poměrně nebezpečná i velká města jako Káhira či Alexandrie, dále delta Nilu a hranice s Libyí. "Nelze vyloučit možnost vzniku předem neohlášených stávek a pouličních demonstrací a s tím spojených rizik pro české občany," dodalo ministerstvo ve svém prohlášení.

Čeští občané, kteří do Egypta přesto hodlají cestovat, mají možnost registrovat se v systému DROZD, který na základě zadaných údajů umožňuje zorganizovat případnou pomoc.

Cestovky nechtějí paniku, letoviska jsou prý bezpečná

V Egyptě je nyní kolem dvou tisícovek Čechů, nebezpečí jim však prý nehrozí, alespoň podle toho, co uvedla ve své reakci Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

"V hotelových resortech je nyní absolutní klid a turisté zde tráví svou dovolenou. Domníváme se, že není třeba panikařit a obávat se dovolené v Egyptě," snaží se situaci uklidňovat Asociace, v níž dělá viceprezidenta podnikatel Tomio Okamura. Diplomacie podle ní vydala varování jen z preventivních důvodů a aktuální situace v turistických střediscích je poklidná.

920602:gallery:true:true

"Upozornění MZV ČR zcela respektujeme a situaci monitorujeme daleko detailněji. Klienti se rozhodně aktuálně nemají čeho bát a o jakékoliv změně je budeme včas informovat," říká Lenka Berberi, ředitelka CK Blue Style.

Tomáš Kanda z ITS Billa Travel přiznává, že právě Sinaj, před kterým Schwarzenbergovi úředníci varovali především, je problematičtější: "Sinajský poloostrov se potýká s občanskými nepokoji již delší dobu, turistický provoz tam byl z těchto důvodů trochu omezen," říká a dodává: "Nicméně v turisticky zásadních oblastech Egypta panuje klid."

Někteří se ale rovnou pouštějí do kritiky. "Doporučení ministerstva považujeme za přehnané. Neodpovídá situaci na místě, a dokonce ani tomu, jak ji popisují zahraniční oficiální úřady a media. V Egyptě máme širokou síť delegátů a máme o dění v zemi i pobytu našich klientů detailní přehled. Nikdy bychom neposlali jediného klienta do místa, kde by mu hrozilo jen teoretické nebezpečí. Varování ministerstva před cestami do letovisek na Sinaji nerozumíme," sdělil Blesku Jan Osúch, mluvčí CK FISCHER a doplňuje: "V případě, že klienti přesto zareagují na tuto informaci a budou cítit obavy, nabídneme jim bezplatně možnost změny destinace a výběr z dalších egyptských letovisek, které jsou mimo Sinajský poloostrov."

nofar ( 7. června 2012 11:13 )

Egypt jsem procestovala s batohem na zadech pred jedenacti lety a byl to krasny zazitek. Ted bych si ale cestu tam poradne rozmyslela.

bibicek ( 7. června 2012 09:11 )

Měl jsem možnost navštívít Egypt a Tunisko před 11 lety a loni. Neskutečný úpadek v obou zemích za tu dobu! Obzvlášt v Tunisku, Monastir a celá řada kdysi fungujích rádoby čtyř a pěti hvezdičkových hotelů směrem k monastirskému letišti je naprosto vybydlená, všude nehorázný nepořádek a množství letitých hotelových odpadků s miliony kousajících komárů. Moře na vlastní nebezpečí, taktéž s množstvím odpadků a výkalů od velbloudů, procházejících se po "pláži". Střevní potíže měl z našeho zájezdu každý od třetího dne.... OPRAVDU NEDOPORUČUJI tyto země a už vůbec ne s dětmi!!!

cid2000 ( 7. června 2012 08:41 )

Bohužel situace se v různých částech Egypta měná každý týden jinak atd.Je to opravdu na uvážení jet do této země s menšíma dětma.Dospěláci mají šanci někam v případě nouze utéct, uplavat někam atd.Ale co malé děti v případě napadení hotelu,autobusu davem atd?Kam je dáte ,schováte atd?Kdo vám tam pomůže?Dospělák OK, ale děti určitě ne!!navíc se do oblasti mohou dostat ze sousední Líbye různí únosci, individua a ohrozit turisty, Navíc tam je určitě ze sousední Líbye z toho spojeneckého bombardování částečná radioaktivita i v západní části Egypta.NATO tam vystřílelo obrovské množství munice s ochuzeným uranem v Líbyi.Všude se pohybují různé nekontrolovatelné skupiny nebezpečných lidí mezi Egyptem,Líbyí atd.Je potřeba důkladně vše nejdříve promyslet než pojedu někam do takové rozbouřené země!Rozhodně ta situace v Egyptě není běžná, standardní vážení !!raději maroko, Kanáry nebo ostrovy ve Středomoří pokuď chcete pláže s vlnama atd.

mumajs1 ( 7. června 2012 08:10 )

Byli jsme před pěti lety v Egyptě v Hurgadě v hotelu Palm Beach na dovolené a již nikdy více.Nejhorší dovolená v mém životě.Byli jsme tam koncem července.Ráno byl odliv a moře zmizelo.Příliv byl až okolo 16. hodiny (na tuto skutečnost cestovky neupozorňují).Tak jsme se vydali s dětmi k hotelovým bazénům.Již první den našeho příletu měly bazény lehce žlutou barvu,po třech dnech to vypadalo jako stoka,bazény příšerně zapáchaly a tekla tam močůvka.Vzhledem k 50°C přes den to byl vážně děs.Jídlo All inclusive se dalo jíst první tři dny,bylo stereotypní,dušené jehněčí a lamy,bez chuti a zápachu.Ochota personálu bod bodem mrazu,úklid na pokojích se více méně nekonal a to ani po odchodu předchozích hostů,klimatizace nefungovala,prostě opravdu dovolená za všechny prachy.Zvenku je vše krásné,ale je to umělá krása.Ke každé rostlině v parcích vedou hadice s vodou,protože je to vlastně umělý ráj vytvořený v poušti.Je tam dusno,nelítají tam ptáci ani hmyz.Arabové dost nepříjemně očumovali ženské a to i malé holky,vážně nepříjemné a nechutné.Z hotelu nešlo jít ven,před hotelem stála,hlídala a kontrolovala jednotka vojáků se samopaly,což pro mě moc příjemný pocit nebyl.A o letišti v Hurgádě ani psát nebudu,to je kapitola sama pro sebe.Moc vás lidičky prosím,zvažte dovolenou v Egyptě,i za klidnější politické scény to tam je dost pro našince nezvyklé.S malými dětmi nejezděte,já tu chybu udělala a když tam dostane dítě průjmy (po celý pobyt jsme je měli úplně všichni),je to doslova očistec.Naše léky nepomáhají a jejich lékům nerozumíte a pokud máte tak skvělou delegátku,jako jsme měli my,tak se těch léků ani nedočkáte.Můj bratr byl se svojí rodinou s námi a hodnotil tuto dovolenou jako druhou nejhorší.Na prvním místě u něj byl Tunis,kam jel také s malými dcerami a byl to děs.Zlatá Evropa.K Arabům doporučuji jet pouze v dospělém věku a být připraven na všechno.Pocit pohody a bezpečí je mnohem cennější,než pocit,že dovolená byla opravdu levná.To je moje zkušenost.Děkuji.

eillenn ( 6. června 2012 18:24 )

Já tam byla před čtyřmi lety a mám ty nejlepší vzpomínky. Na všechno. Jen ten vojenský doprovod na celodenním výletu do Luxoru nám připomněl,že nejsme v Evropě...

Zobrazit celou diskusi