Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muslim Mickey Mouse urazil islám a rozzuřil stoupence Alláha

Mickey Mouse a jeho družka Minie jako ortodoxní muslimové
Mickey Mouse a jeho družka Minie jako ortodoxní muslimové  (Autor: Twitter.com)
Autor: ČTK, Kjos - 
11. ledna 2012
09:57

Jeden z nejbohatších Egypťanů, bývalý šéf telekomunikační společnosti Orascom Nagíb Sávíris čelí obvinění za urážku islámu. Sávíris umístil na svůj účet na Twitteru obrázky ultrakonzervativně oblečeného Mickey Mouse s plnovousem a jeho partnerky Minnie s tradičním závojem.

Sávíris chtěl ppodle serveru listu The Washington Post upozornit na rostoucí vliv islámu v zemi. Reakce islamistů, kteří mají v zemi většinu a zaznamenali výrazný úspěch v probíhajících parlamentních volbách, na sebe nenechala dlouho čekat.

Na některých sociální sítích lidé požadovali, aby byl Sávírisovi vyříznut jazyk, jeden z extremistických duchovních navrhoval jeho smrt.

Islamisté začali bojkotovat i jeho mobilní společnost. Magnát v reakci na to obrázky stáhnul, omluvil se a označil celou věc za vtip, napsal list The Washington Post.

To však nezastavilo islámského právníka Mamdúha Ismáíla, aby na Sávírise podal žalobu. Káhirský prokurátor předal případ v pondělí soudu. "Byl to vtip, reakce byla překvapivá a silná, on se omluvil, odstranil obrázky a to byl důkaz dobré vůle," komentoval incident aktivista pro lidská práva Gamál Íd.

"Ti samí prokurátoři, kteří tak rychle postupují u tohoto případu, měli na stole jiné případy i několik měsíců," dodal a označil to za ukázku útoku na svobodu projevu a důkaz, že v Egyptě stále nevládne zákon.

587587 ( 11. ledna 2012 11:09 )

 Ještě budou vzpomínat na zlaté časy za Mubaraka, který fanatiky držel na uzdě. A to se bude týkat i Lybie a Tuniska.

marie60 ( 11. ledna 2012 10:24 )

Ti só ale pobóchanci, ani nerozumí srandě.Je fakt, že se už hodně rozpínají a to není dobré! Lidé bdětě!!!!!!

Zobrazit celou diskusi