Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Boty pro největšího Čecha museli vyrobit až ševci ze Zlína

Autor: Jiří Čada - 
10. listopadu 2011
14:53

HUMPOLEC – Více než půl roku čekal nejvyšší člověk Česka Tomáš Pustina (33) z Humpolce na Pelhřimovsku na své nové boty. Ty konečně dostal ve čtvrtek a Blesk.cz byl u toho, když se v nich dvě stě dvacet šest centimetrů vysoký Tomáš vypravil na svou první procházku.

Tomáš podstoupil před časem v Praze těžkou operaci nohy. Staré boty, které mu předtím vyráběl na zakázku švec z Havlíčkova Brodu už dosloužily. "My byli rádi, že jsme pro Tomáše vůbec nějaké boty sehnali. Já tehdy tomu pánovi, který je v Brodě vyráběl jen tak odhadem řekla, aby na levé botě mu zvýšil podpatek. To nemělo se zdravotní obuví nic společného," vzpomínala na původní Tomášovu obuv maminka Alena. Tomáš se už dlouho těšil na nové boty které mu tentokrát ve Zlíně ušila specializovaná obuvnická firma Pavla Rádla.

„U nás se jednalo o zcela ojedinělou zakázku. Tomáš má nohy dlouhé 40 centimetrů. Pro představu, když někdo řekne, že má osmičku nohu, tak Tomáš má dvaadvacítku. Museli jsme proto vyrobit speciální kopyto,“ popsal Blesku náročnost výroby Pavel Rádl. Celé čtyři dny pak zlínští obuvníci pracovali na páru Tomášových bot. „Boty jsou doplněny kompenzací takzvaného zkratu nohy a mají i speciální ortopedické vložky,“ dodal výrobce.

Pár nových bot by rodinu Pustinových přišel na rovných 20 tisíc korun. „Naštěstí boty nám zaplatila zdravotní pojišťovna,“ svěřila se Blesku s úlevou Tomášova maminka Alena. „Mě se v nich chodí dobře a co nejdříve se vypravím na návštěvu k babičce,“ plánoval si už po prvních krocích včera před domem Tomáš.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi