Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec konspiračním teoriím: Vrah Kennedyho byl jen jeden

Autor: zuf - 
19. listopadu 2011
18:04

Atentát na Kennedyho tval jen pár vteřin, bouřit vody však vydržel ještě dlouhá desetiletí. Málokterá politická událost je opředena tolika konspiračními teoriemi. Teď se ale zdá, že moderní technologie učinily dohadům přítrž a pravda o smrti "Mr. Presidenta" vyšla konečně najevo.

U příležitosti 48 výročí atentátu na tehdejšího amerického prezidenta použil speciální tým historiků a vyšetřovatelů novou technologii, aby jednoznačně potvrdili, že Kennedyho vrah Lee Harvey Oswald neměl žádného komplice.

Historik a novinář Max Holland, který události kolem Kennedyho smrti vyšetřoval desítky let, byl v čele týmu, jenž digitalizoval řadu amatérských nahrávek, které onoho osudného dne, 22. listopadu 1963, pořídili svědkové.

Jedna z nich zachytila stín postavy, který se pohybuje v okně šestého patra Texaského skladu knih. Dá se předpokládat, že šlo o střelce Oswalda.

Dallas byl prezidentovi osudný

Jisté je jen to, že atentát byl spáchán v pátek 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu. John F. Kennedy po poledni projížděl ulkicemi v otevřeném voze s manželkou Jacqueline. Texas navštívil v rámci předvolební prezidentské kampaně.

Když limuzína projela kolem budovy Texaskéko knižního velkoskladu, někdo začal střílet.  Většina svědků vypověděla, že padly tři výstřely. U první střely, která Kennedyho nezasáhla, bylo podle výpovědí lidí z davu velmi těžké určit směr, ze kterého byla vypálena, a mnoho svědků později uvedlo, že první výstřel považovali za ohňostroj nebo za ránu z výfuku staršího automobilu. Proto se spekulovalo, že vrahů mohlo být víc.

Mám v ruce manželův mozek, křičela Jacqueline

Ve chvíli, kdy prezident mával davům po své pravici, vnikla mu do zad kulka, které vyšla jícnem. Kennedy se chytil za krk a vrávoral, manželka Jacqueline ho v šoku objímala se slovy: „Ach ne, bože můj,  zastřelili mi manžela... miluji tě.

Poslední střela rozbila pravou část Kennedyho hlavy. Limuzína zastavila a Jacqueline v šoku vylezla na zadní kapotu a křičela „Zabili mi manžela! Ustřelili mu hlavu!“ Pak otevřela dlaň v bílé rukavičce a vykřikla: „V ruce mám jeho mozek.“

Vrahem byl mariňák, kdo ho ale najal?

Vyšetřování mnoha komisí dospělo k závěru, že byl jeden z nejoblíbenějších prezidentů zastřelen Lee Harvey Oswaldem, bývalým mariňákem. Sněmovní komise tehdy konstatovala, že vražda byla důsledkem rozsáhlého spiknutí, ale nikdy nevyjasnila, jaké spiknutí má na mysli.

Proto se objevila celá řada tipů, kdo mohl chtít Kennedyho odstranit. V podezření byl kubánský režim Fidela Castra, Sovětský svaz, mafie, americké vládní agentury FBI a CIA nebo Kennedyho nástupce, viceprezident Lyndon B. Johnson.

Pravděpodobný vrah Oswald se nikdy nepřiznal a dva dny po zadržení byl zavražděn. Spekulovalo se i o tom, že měl pomocníka. Tuto teorii teď tým historiků a dalších vědců ve spolupráci s moderní technologií vyvrátil.

Jedna z posledních konspiračních teorií říká, že JFK přišel o život kvůli snaze získat tajné dokumenty o mimozemských civilizacích. Deset dnů před smrtí o ně písemně žádal šéfa CIA.

jakub-moravec ( 20. listopadu 2011 08:06 )

Kravina,sleduji CNN nepřetržitě a nic nového o té vraždě není,kdo ví kdo to tady vymyslel,že by Spejbl a Hurvínek

scaramonte ( 20. listopadu 2011 07:48 )

 Si dělj *** z koho? Jestli teda píšou že "se zdá", tak opravdu, ale opravdu jen zdá! Celý to postavili na přítomnosti jediné postavy v tom patře knihovny, a co? To se jich v tom okně mělo jako tlačit deset nebo co?!? Tady šlo o to, že střela putovalal záhadným způsobem a několikrát opustila tělo - to měli vysvětlit! Nebo frekvenci střelby, které Oswalodva zbraň prokazatelně nebyla schopna. A pak hlavně kdo to celý připravil - Oswal sám nebyl schopnej zorganizovat tak přesnou akci. A taky proč ho Ruby umlčel. Proč byli zabiti či za podivných okolností zemřeli určití lidé, kteří znali určité skutečnosti atd. atd. Tohle je třeba rozplést a ne dokazovat tezi, že střelec v okně byl sám! To jsme věděli i bez jejich "expertýzy"

doktorsafranek ( 19. listopadu 2011 21:44 )

Víte, lecos jsme o tom četli. Že ten L.H. Osw. střílel,. o tom snad není pochyb.Vyslovení stran motivace SSSR je nehoráznost, rakety z Kuby stáhli a tím ustoupili. Dle informascí byl Osw, podprůměrný střelec.

gotzur ( 19. listopadu 2011 18:11 )

Povídali že mu hráli.

Zobrazit celou diskusi