Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neteře českého prezidenta a milenka Kennedyho: Špionka?

Autor: František Prachař, Kjos - 
1. května 2011
04:13

Americká FBI nedávno zpřístupnila některé své vysoce tajné dokumenty. Některé informace v nich se týkají někdejšího Československa. Jejich ústřední postavou je luxusní prostitutka Mariella Novotny, údajná neteř čs. prezidenta Antonína Novotného. To, s jakým úspěchem se této ženě se záhadným životopisem podařilo dostat mezi britské a americké politické špičky, vzbuzuje údiv. A také podezření, že nejednala pouze sama za sebe. Byla špionkou, takovou českou Mata Hari?

Podle kusých údajů se Mariella narodila v Londýně v roce 1942. Její otec – snad uprchlík před německou okupací Československa – zemřel, když jí bylo šestnáct let. Mladá a krásná dívka, prý ve snaze pomoci fi nančně matce, se stala striptýzovou tanečnicí. Její přítelkyně Christina Keelerová ji už tehdy charakterizovala jako sexuální atletku s mimořádným apetytem. „Viděla jsem ji v akci, dokázala s muži fantastické věci,“ napsala o ní. Právě tehdy si Mariella začala říkat »Novotny« a šířit o sobě, že je neteří československého prezidenta. Ani po svatbě s bohatým obchodníkem Dibbenem, starším o šestatřicet let, se prostituce nevzdala. Jen ji odjela provozovat za oceán.

Hrozba pro USA

V roce 1960 se uchytila jako tanečnice v Quorum Club ve Washingtonu. Jeho majitel Bobby Baker dohazoval luxusní společnice na večírky politiků, finančníků a vůbec vysoce postavených lidí.

Na jednom takovém se Mariella Novotny seznámila s Johnem F. Kennedym a jeho bratrem Robertem. Prý spala s oběma a kromě toho i s mnoha dalšími včetně diplomatů. Její přítelkyně Christina Keelerová později napsala, že mezi nimi byl i muž z československého velvyslanectví, kterého ale Mariella zapírala. Kdo to byl? Nikdo neví, ale není vyloučeno, že mohl mít na starosti i něco jiného než jen oficiální práci diplomata.

Když se Kennedy stal v roce 1961 prezidentem USA, kdosi z jeho okolí zařídil („…prezident Marielle Novotny velmi podléhal,“ uvádějí k tomu dokumenty FBI) aby byla obviněna z kuplířství a z USA vyhoštěna.

Mezi špiony

V Londýně obnovila Mariella své styky s Christinou Keeler. Spolu s ní a svým manželem Dibbenem organizovala večírky pro společenskou smetánku. Páni na nich byli oděni pouze do ponožek a masek na obličejích a dámy v rouše Evině. Vše vrcholilo společným sexem, jehož se účastnil i tehdejší milenec Keeler John Profumo, ministr obrany ve vládě Velké Británie. Poprask začal, když tisk zjistil, že Keelerová spí i s ruským diplomatem, námořním přidělencem Jevgenijem Ivanovem. Nikdy se sice nepřiznala, že pro něj od ministra loudila informace o britských jaderných zbraních, ale Profumo odstoupil. Moskva svého špiona odvolala. A Mariella? Kruh známostí měla přinejmenším stejně široký jako Keelerová a opět se prý v její blízkosti objevilo několik Čechů – měl to být jistý obchodní delegát v Londýně a diplomat z velvyslanectví. Možná to byli jen milenci nebo známí, možná že ne…

Tragický konec

Spolu s ubíhajícími roky začala být Mariella upovídaná. V časopise Club International v roce 1974 podrobně popsala své milostné aféry s několika velmi známými politiky a v roce 1978 začala pracovat na své životopisné knize. Svěřila se, že ve skutečnosti pracovala pro britskou špionáž MI5 a že měla mimo jiných úkolů diskreditovat Johna Kennedyho. Kniha nikdy nevyšla. V únoru 1983 se Mariella předávkovala drogami a zemřela. Její dům byl vyloupen, pachatel zůstal neznámý. Zmizely všechny písemnosti i koncept chystané knihy. Jako na objednávku, i když všechno mohlo být i jinak…

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi