Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jackie Kennedy v tajné knize: Gándhí je trouba, Churchill byl senilní

Autor: INT, mivr - 
14. září 2011
14:11

Manželka bývalého amerického prezidenta J. K. Kennedy Jackie působila vždy jako elegantní dáma, která věrně stála po boku nevěrného partnera. Jenže první zdání pořádně klame. Tajné dokumenty, které byly nedávno odhaleny, prozradily, že Jackie nebyla žádná křehká květinka. A co se týče jejího mínění o světových politicích, nenechala na nich nit suchou. Nezatajila nic ani o manželovi.

Nová kniha odhaluje opravdu zajímavé věci. Jackie se v nich vyjadřuje k různým politikům a servítky si rozhodně nebere. Například o indické političce Indiře Gándhí řekla: "Je příšerná, vlezlá a zahořklá. Navíc je to trouba." O dobovém francouzském prezidentovi Charlesu de Gaullovi se vyjadřovala jako o extrémně zlomyslném egocentrikovi, o stoupenci lidských práv Martinu Kingu Lutherovi jako o hrozném pokrytci, který se zúčastňuje večírků plných sexu.

Nevynechala ani amerického viceprezidenta Lyndona B. Johnsona: "Je to těžký alkoholik, zahořklý a bez nápadu." Bývalý prezident Franklin D. Roosevelt byl prý neupřímný vejtaha, idol jejího manžela Winston Churchill senilní.

Takto promluvila před 47 lety čtyři měsíce po vražedném atentátu na jejího manžela. Bylo jí 34 a svěřila se asistentovi Bílého domu Arthurovi Shlesingerovi. Pásek, který má 8,5 hodiny, zanechala pro dceru Caroline. Přála si, aby nahrávka byla skryta několik desetiletí. Kniha, kde je vše sepsáno, vyšla ve středu, na padesátileté výročí zvolení Kennedyho za prezidenta, a hned vyvolala pohoršení.

Kennedy si předpověděl smrt

Zatímco v pozadí bylo slyšet cinkání ledu o sklo a hrající si děti, Jackie promluvila i o manželství: "Vím, že náš vztah může vypadat děsně viktoriánsky nebo asijsky. Ale rozhodla jsem se poskytnout mu maximální komfort. Doba v Bílém domě byla nejšťastnější z našeho vztahu." Řekla to se zvláštním tónem v hlase. Kdo nahrávku slyšel, tvrdí, že zněla jako Marilyn Monroe, která byla milenkou jejího muže.

Prozradila i detaily o prezidentovi. JFK se prý odpoledne převlékal do pyžama a dával si 45minutového šlofíka, každou noc před spaním se tři vteřiny modlil a byl vášnivým čtenářem ve vaně. Pokud si tam zrovna nehrál s gumovými kachničkami.

Během kubánské krize brečel jako dítě. To podle ní byla doba, kdy mu byla nejblíž. Když se vše vyřešilo, řekl: "Jestli mě někdo chce zastřelit, teď je ten správný čas." Sám si tak předpověděl smrt.

Ne zrovna taktně se vyjadřovala o dámách v politice. O vietnamské první dámě Nhu a americké kongresmance Clare Boothe Luce dokonce řekla, že by se nedivila, kdyby byly lesbičky. "Myslím, že ženy nemají v politice co dělat. Nejsme na to stavěné," dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi