Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Socha bojovníka za mír šla k zemi. Univerzita obviňuje Ghándího z rasismu

Autor: AKu - 
15. prosince 2018
11:58

Ghanská univerzita v hlavním městě Accře odstranila sochu bojovníka za mír Mahátmy Ghándhího z místního kampusu. Důvodem byly stížnosti univerzitní rady, která slavného indického státníka obviňuje z rasismu, informují média. Proti památníku se bouřili i studenti, kteří sepsali petici. 

Mahátma Ghándhí je ve světě znám jako jeden z největších  vůdců Indie a bojovník proti rasové diskriminaci. Jeho důsledně nenásilné protesty velkou měrou přispěly k tomu že se v roce 1948 země zbavila britské koloniální navlády. Jeho život je však také úzce svázán s „černým kontinentem“ , neboť 21 let strávil v dnešní Jihoafrické republice.

Právě některého spisy z této doby však vyvolávají mezi Afričany značnou kontroverzi. Podle nich i on sám trpěl předsudky vůči černým Jihoafričanům a zastával názor, že Indové jsou jim nadřazeni. Když pak byla před dvěma lety jeho socha umístěna do kampusu univerzity v ghanské Accře, vyvolalo to ostré protesty z řad místních studentů. Ti Ghándhího považují za rasistu a chtěli, aby místo něj v kampusu stály sochy afrických vůdců. „Jak může historik učit a vysvětlovat, že Ghándhí zastával tvrdé postoje vůči černé rase a zároveň pozorovat, jak jej oslavujeme tím, že vztyčíme jeho sochu v našem kampusu?“ stojí v petici.

V reakci na protesty Ghanská vlády již před dvěma lety rozhodla, že sochu přemístí, ta však až do minulého týdne stále zůstávala na svém místě. Odstraněna byla teprve minulý týden ve středu. CNN se pokoušela získat vyjádření ghanského ministerstva zahraničí a regionální spolupráce, které přesun sochy schválilo, avšak neúspěšně.

„Mít tu jeho sochu znamená, že stojíme za vším, za čím stál i on. A pokud si stál i za takovými věcmi (rasismem), nemyslím, že bychom měli mít jeho sochu v našem kampusu,“ řekla BBC místní studentka práv Nana Adoma Asareová.

Otázka Ghándhího rasismu představuje podle BBC pro odborníky dodnes palčivý problém. Mnozí z jeho životopisců jej obviňují, že svůj boj zaměřoval pouze na práva Indů a o černých Jihoafričanech nesmýšlel o nic lépe než představitelé vládnoucí bílé menšiny. Jiní Ghádího postoje částečně obhajují tvrzením, že byl člověkem své doby, která myšlenkám na naprostou rasovou rovnoprávnost nepřála, přičemž právě jeho boj za práva Indů měl vydláždit cestu i boji za práva jihoafrických občanů tmavé pleti.

Sochy indického vůdce nemají lehký život ani v jiných afrických zemích. Proti vztyčení jedné z nich ostře protestují aktivisté v Malawi, další byla před třemi lety postříkána bílou barvou v jihoafrickém Johannesburgu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 15. prosince 2018 18:43 )

Nejvetsi rasisti byli odjakziva cerni😕😕

kukuku ( 15. prosince 2018 14:49 )

Dalším odhaleným bude Martin Luther King. A v akci MeeToo po něm vystartuje Angela Davisová, že jí šahal na kudrny.

petr366 ( 15. prosince 2018 12:50 )

S tím černým rasismem je třeba nekompromisně bojovat.

drazor ( 15. prosince 2018 12:24 )

No paráda, takže Ghándí byl rasista. By mě zajímalo co se bude dít teď.

Zobrazit celou diskusi