Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gándhí, božská Olinka, mladý vlk...Podívejte se na hvězdy festivalu před Bartoškou i po něm

/
  • Velká galerie těch největší hvězd festivalu za bezmála 50 let
    Velká galerie těch největší hvězd festivalu za bezmála 50 let (ČTK)
    4. července 2014 ● 12:06

    Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech patří mezi nejstarší filmové festivaly na světě. Je stejně starý jako festival v Cannes a starší dokonce než Berlinale. První ročník se konal už v roce 1946 a jubilejní 50. ročník se uskuteční příští rok. Za tu dobu prošel festival proměnami a zvraty, podle toho jak se zrovna vyvíjela politická situace u nás i ve světě. Podívejte se, které celebrity v uplynulých šesti dekádách stanuly na karlovarském „červeném koberci“.

  • 1.

    Rita Hayworthová – 1947

    První velká hvězda festivalu - rusovláska Rita Hayworthová
    Autor: ČTK

    Rusovlasá kráska, která ve 40. letech platila za největší hvězdu a sexuální symbol Ameriky, byla první hvězdou karlovarského festivalu, o to vzácnější, že po roce 1948 se hollywoodským hercům do Varů už nechtělo. S úsměvem se procházela po lázeňské promenádě, popíjela minerálku a nenechala si ujít také návštěvu Prahy, kde pózovala fotografům na Karlově mostě.

  • 2.

    Horst Buchholz – 1957

    Horst Buchholz ve Varech statečně odolával náporu fanynek
    Autor: ČTK

    Tři roky před natočením legendárního westernu Sedm statečných budil pozornost fanynek v Karlových Varech mladičký německý herec, jehož později proslavila role Chicka, jednoho ze sedmi statečných obránců mexické vesnice. Z Varů si tehdy odvezl čestné uznání za výkon ve snímku Přiznání hochštaplera Felixe Krulla.

  • 3.

    Jurij Gagarin –1961

    Na vesmír, na věčnost! První kosmonut připil sklenkou rudého s herečkou Vlastou Chramostovou.
    Autor: ČTK

    Jen co obletěl zeměkouli, vydal se slavný ruský kosmonaut na triumfální cestu po světě a při té příležitosti navštívil také Prahu a Karlovy Vary. A to pouhých patnáct dnů poté, co se vrátil z vesmíru. Všude ho vítaly tisíce nadšených obyvatel a také narychlo složený hit Dobrý den, majore Gagarine.

  • 4.

    Miroslav Horníček – 1962

    Miroslav Horníček v roli zuřivého reportéra festivalu žasne společně s herežkou Drbohlavou nad nálezem píchavky obrovské
    Autor: ČTK

    Populární český komik se v 60. letech úspěšně zhostil role komentátora festivalového dění, tedy toho, co dnes dělá Marek Eben. Horníčkovy zábavné zpravodajské glosy známé jako Festivalové momenty pochválil dokonce i jeden z nejslavnějších amerických režisérů Frank Capra, který do Varů zamířil v roce 1962.

  • 5.

    Claudia Cardinalová – 1964

    Tenkrát ve Varech nebývale krásná Claudia Cardinalová žonglovala s talíři a na jeden se i podepsala
    Autor: ČTK

    Italská superhvězda Claudia Cardinalová okouzlila Vary nejen svým pověstným sex-appealem, ale i tím, jak žonglovala s talíři v březovské porcelánce. Na jednom z nich pak zanechala svůj autogram.

  • 6.

    Olga Schoberová – 1966

    Česká bardotka! Před krásou Olgy Schoberové se orosilo i karlovarské vřídlo
    Autor: ČTK

    Filmové sexbomby Marylin Monroe a Bridgite Bardotová na karlovarský festival nikdy bohužel nepřijely, avšak neméně krásnou ozdobou bývala v 60. letech první opravdová česká sexbomba Olinka Schoberová, které díky svému atraktivnímu zevnějšku pronikla až do Hollywoodu. Z jejího pobytu ve Varech se dochovala příhoda o tom, jak jednomu novináři vlepila v hotelu Pupp facku. Zřejmě k tomu měla pádný důvod.

  • 7.

    Toni Curtis – 1968

    Americký herec,jehož nejvíce proslavila role Jozefíny po boku Marylin Monroe a Jacka Lemmona ve filmu Někdo to rád horké, ochutnal ve Varech svůj první český špekáček. Ten si nad táborákem opékal společně se svou druhou manželkou, německou herečkou Christine Kaufmannovou.

  • 8.

    Pierre Brice – 1968

    Pierre Brice. Bez havraních vlasů a hadru kolem hlavy vypadal představitel nejslavnějšího filmového divocha jako velký elegán
    Autor: ČTK

    Doslova královského přijetí se dostalo ve Varech herci, kterého Češi milovali hlavně pro jeho legendární ztvárnění náčelníka Apačů Vinnetoua. Hlavně fanynky se snažily dostat do jeho nejtěsnější blízkosti a nakonec musela zasáhnout policie, aby zachránila francouzského krasavce před umačkáním v davu. V následujících hodinách se Pierre již po Varech pohyboval za doprovodu ochranky a bral to pokud možno postranními ulicemi.

  • 9.

    Franko Nero – 1982

    Franko Nero to nevzdává! Na festival do Varů zavítal celkem třikrát
    Autor: ČTK

    Italský herec, proslulý svýma okouzlujícíma modrýma očima, je ve Varech letos již potřetí. Poprvé sem přijel v roce 1982 s filmem Sergeje Bondarčuka Rudé zvony – Mexiko v plamenech a doslova ho tenkrát omráčily socialistické ceny v obchodech. Ve velkém tu proto nakupoval kubánské doutníky pro své přátele. V roce 2000 na karlovarském festivale s otcovskou pýchou představil celovečerní debut syna Carla Gabriela, v němž spolu s jeho matkou a svojí bývalou ženou Vanessou Redgraveovou ztvárnili hlavní role.

  • 10.

    Miloš Forman – 1990

    Miloš Forman, geniální režisér i výborný společník. Čím tehdy rozesmál krásnou Evu Herzigovou?
    Autor: ČTK

    V prvním posametovém roce, kdy se otevřely trezory se zakázanými českými filmy, dorazil česko-americký oscarový režisér do Karlových Varů na kole z Paříže v doprovodu výtvarníka a kostyméra Teodora Pištěka. Na festivalu se potkal také s herečkou Annete Beningovou, která v jeho filmu Valmont ztvárnila jednu z hlavních rolí. A samozřejmě tu nechyběl i jeho přítel Václav Havel.

  • 11.

    Leonardo DiCaprio – 1994

    Mamánek Leonardo DiCaprio a jeho sladkých osmnáct. Kdo by hádal, že jednou vtrhne do kin jako hladový a nebezpečný vlk
    Autor: ČTK

    Ještě mladičký a málo známý americký herec Leonardo DiCaprio se v roce 1994 projížděl na horském kole ulicemi Karlových Varů a házel kameny po rybách v říčce Teplá. Na festivalové město nedá slavný hollywoodský herec dodnes dopustit už kvůli své mamince, která – jak řekl – je miluje. Nicméně tenkrát jej ve Varech doprovázeli babička s dědečkem.

  • 12.

    Gregory Peck – 1996

    Gregory Peck měl ve Varech trochu pech. Dostal zánět slepého střeva
    Autor: ČTK

    Hollywoodská oscarová legenda přijela do Karlových Varů s čerstvou osmdesátkou na krku. Na závěr festivalu herec převzal v hotelu Thermal Cenu za celoživotní dílo, jenže tou dobou se již necítil vůbec dobře. Jeho stav se rychle zhoršoval, až herec skončil na operačním sále v karlovarské nemocnici, kde mu odstranili zanícené slepé střevo. Nemocnice v Karlových Varech se řadu dnů objevovala na stránkách tisku a televizních obrazovkách celého světa a herec po svém rychlém zotavení pěl chválu na české lékaře.

  • 13.

    Michael Douglas – 1998

    Michael Douglas dal na základní instintk hvězdy a přiletěl za Bartoškou soukromým tryskáčem
    Autor: ČTK

    Na festival přiletěl slavný herec soukromým letadlem, aby před freneticky tleskajícím publikem převzal cenu za celoživotní umělecký přínos, což okomentoval slovy: „Doufám, že toto je jen za moji položivotní práci.“

  • 14.

    Scarlett Johanssonová – 2001

    Krásná, mladičká a tak trochu znuděná. Tak působila v roce 2001 tehdy ještě neznámá Scarlett Johanssonová
    Autor: ČTK

    Podle Jiřího Bartošky je festival v Karlových Varech líhní hvězd a dokazuje to příkladem slavné americké herečky a jedné z nejvíce sexy žen na světě Scarlett Johanssonové. Když přijela v 17 letech do Karlových Varů představit se rolí sebestředné puberťačky ve filmu Přízračný svět, nebyl o ni v Hollywoodu zdaleka takový zájem. Dnes je Scarlett Johanssonová nejdražší placenou herečkou na světě.

  • 15.

    Ben Kingsley – 2001

    Oscarový Ben Kingsley si ve Varech postavil hlavu a prohlásil, že v každém z nás je kus Gándhího.
    Autor: ČTK

    Slavného představitele Gándhího proslavil na karlovarském festivale mimořádný výkon, s nímž na pódiu předvedl stoj na hlavě při přebírání ceny za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

  • 16.

    Sharon Stone – 2005

    Sharon Stone pojala festival po svém - jako velký sexuální mejdan
    Autor: ČTK

    Herečka s údajně nejvyšším IQ na světě se do historie festivalu zapsala hned několika nezapomenutelnými momenty. Odmítla tiskovku a novinářům odpovídala zásadně jen na červeném koberci. Pak nechala vyklidit dámské záchody, šlehla si dávku kokainu a šla pronést bojovnou řeč o potřebě světového míru, kterou zakončila dvěma vztyčenými prsty.

  • 17.

    Renée Zellwegerová – 2007

    Představitelka zmatené Bridget Jonesové Renée Zellwegerová byla plachá a bez kufrů
    Autor: ČTK

    Představitelka zmatené Bridget Jonesové dostála své role věčné smolařky. Letecká společnost jí totiž zašantročila všechny kufry, a tak milá Renée dorazila do Varů jen v džínách a černém svetříku. Odmítla Bartoškovu nabídku na zapůjčení slavnostní róby a na červený koberec napochodovala hrdě v neformálním outfitu. Získala si tím však velké sympatie karlovarského publika.

  • 18.

    Susan Sarandonová – 2012

    Susan Sarandonová ukázala ve Varech velký smysl pro humor a dekolt.
    Autor: ČTK

    Český bulvár se mohl přetrhnout samou chválou nad neuvěřitelným sexy zevnějškem tehdy šestapadesátileté americké herečky, zato doma to Susan Sarandonová za své průsvitné šaty i chování během slavnostním ceremoniálu pořádně schytala. Americký bulvár si vzal na paškál její výstřední černou róbu, která prozrazovala o hereččiných vnadách snad vše včetně bradavek, a také to, jak na prezidenta festivalu Bartošky drze vyplazovala jazyk. Díky tomu se však prezident karlovarského festivalu dostal na stránky amerického tisku.

    Festivalové perličky

    1948    V Grandhotelu Pupp se volila královna krásy a titul první vicemiss vybojovala Věra Chytilová, tehdy neznámá studentka architektury a pozdější první dáma českého filmu.

    1950    Velké pozdvižení při promítání filmu Pád Berlína nastalo, když diváci poznali v roli nacistického maršála Göringa českého herce Jana Wericha.

    1956    Toužebně očekávaný miláček žen, francouzský herec Gérard Philipe, do Karlových Varů nakonec nepřijel, a tak jedna z jeho zklamaných fanynek alespoň ukradla jeho portrét.

    1958    V hotelu Moskva snědli hosté půl tuny masa, zhltli dva tisíce porcí zmrzliny a vypili dvacet hektolitrů piva. Příští rok hotelové kuchyně už ale festivalovým hostům nevařily.

    1968     Američtí kněží sloužili v salónku Puppu mši za zavražděného Roberta Kennedyho.

    1988    Účast na festivalu odřekla hollywoodská esa Elizabeth Taylorová a Paul Newman.

    1990 – Těsně před začátkem festivalu se v jednom místním sanatoriu léčila herečka a bývalá milenka nacistického pohlavára Goebbelse Lída Baarová.

    1998 – Symbolických pětadvacet dal proutkem režisér Jiří Menzel producentovi Jiřímu Sirotkovi, s nímž měl spor kvůli „Anglickému králi".

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy