Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šila sebevražedné vesty útočníkům, prasklo na nevěstu ISIS. Teď chce zpátky do Británie

Autor: bud - 
14. dubna 2019
17:26

Nevěsta ISIS Shamina Begumová, která jako patnáctiletá školačka utekla z Británie do Sýrie, pomáhala džihádistům s šitím sebevražedných výbušných vest. S touto šokující informací přišla tajná služba a informovala o tom britskou premiérku Theresu Mayovou. Právě Begumová se chce totiž vrátit zpátky po pádu chalífátu do Británie.

Begumová podle tajných služeb přihlížela a v některých případech dokonce asistovala s výrobou výbušných vest, které útočníci využívají při svých sebevražedných misích. Zdroje, které citoval britský deník Daily Mail, dokonce hovoří o tom, že Begumová vesty přímo šila. A to tak, aby výbušniny nemohly být z vesty odstraněny bez detonace.

Deník The Sunday Telegraph také uvedl, že Begumová sloužila jako člen „morální policie“, nosila kalašnikov a věnovala se rovněž náboru dalších žen, aby utekly do Sýrie k ISIS.

Tvrdila, že je nevinná

Pokud se tato obvinění prokážou, vyvrátí to její dřívější tvrzení, že byla pouze „nevinnou nevěstou“ bojovníka ISIS. Také přísahala, že nikdy neudělala nic nebezpečného. „Byla jsem jen ženou v domácnosti, starala jsem se o děti. Nikdy jsem nedělala propagandu,“ řekla v dřívějších vyjádřeních.

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil Islámský stát. 

Begumová v uplynulých letech porodila dvě děti, které však zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Třetí dítě se narodilo letos a zemřelo na plicní infekci. Jejich otcem byl o osm let starší islamista Yago Riedijka, který do Sýrie přišel z Nizozemska.

Nedávno dala Begumová najevo, že by se ráda vrátila do Británie, načež jí úřady v únoru odebraly britské občanství. Dítě, které se narodilo ještě předtím, bylo ale podle právníka její rodiny automaticky britským občanem.

Případ Begumové vyvolal v Británii národní debatu o návratech radikálů do vlasti. Zatímco někteří návrat této mladé ženě nepřejí, jiní argumentují, že by měla ve Spojeném království čelit trestnímu stíhání. Varují před tím, aby se z Begumové nestala mučednice.

Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016.

djaba ( 15. dubna 2019 22:32 )

I největšímu nepříteli postavte most ze zlata .Nevrátí se , ale budete mít most , kdyby vám chtěl něco dát nebo vrátit.

djaba ( 15. dubna 2019 22:31 )

I největšímu nepříteli postavte most ze zlata .Nevrátí se , ale budete mít most , kdyby vám chtěl něco dát nebo vrátit.

djaba ( 15. dubna 2019 22:31 )

I největšímu nepříteli postavte most ze zlata .Nevrátí se , ale budete mít most , kdyby vám chtěl něco dát nebo vrátit.

marlen52 ( 15. dubna 2019 16:28 )

šila vesty takže se podílela na vraždách a teď by se chtěla vrátit nevzala bych ji

Anetka25 ( 15. dubna 2019 15:39 )

To urcite!!!! At si zustane tam kde je!! Uz sem tahaj imigranti i nemoci!! To snad neni možny, ten svet se zblaznil, pojdme s tim neco udelat uz..

Zobrazit celou diskusi