Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odejít ze SSSR šlo snáz než z EU, tvrdí europoslanec Payne. „Voloviny,“ setřela ho Vášáryová

Autor: všm, všm - 
14. dubna 2019
12:23

Europoslanec za Svobodné Jiří Payne nadzvedl sociální sítě. Napsal totiž, že byl odchod ze Sovětského svazu pro státy snazší, než je dnes odchod z Evropské unie. Narážel tím na problémy okolo brexitu ve Velké Británii. Uživatelé ho ale upozornili, že píše nesmysly, a vzpomněli například takzvaný tbiliský masakr, během kterého sovětská armáda utloukla lopatami řadu demonstrantů v Gruzii. Do bývalého poradce exprezidenta Václava Klause se opřela i herečka, diplomatka a politička Magda Vášáryová. Uvedla, že píše „voloviny“.

Všimli jste si, že odchod ze Sovětského Svazu byl jednodušší, než brexit? Brusel předvádí evidentní kolonialismus,“ napsal Payne před několika dny na svůj facebookový profil a sklidil záplavu reakcí, většinou kritických.

K diskutujícím se připojila i známá slovenská diplomatka a politička Magda Vášáryová. „A tohle jsou Češi, vzdělaní lidé a píší takovéhle voloviny,“ ulevila si. 

„Neřekl bych, že odchod ze SSSR byl procházka růžovou zahradou. Tohle je prosím trochu trapné,“ napsal také například uživatel Petr V. a přiložil odkaz s informacemi na masakr v Gruzii z roku 1989. Ten zmiňovali i další uživatelé. 

Takzvaný tbiliský masakr se odehrál 9. dubna 1989 v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Sovětská armáda tehdy krvavě potlačila mírovou protikomunistickou demonstraci za pomoci tanků, plynu a také polních lopatek, kterými ubili několik lidí. Po řeži zemřelo 21 osob, mnoho z nich byli teprve 16letí studenti. 

„Dost nepovedené srovnání, poněvadž rozpad SSSR zdaleka neproběhl z dobré vůle. Kdyby Rusko bylo tenkrát ekonomicky silné, tak nikdy nedá volnost ani svým 14 koloniím, ani socialistickým satelitům. Utopili by nás v krvi,“ okomentovala i Marta H. Jiní nasadili odlehčenější tón. „Nesmysl. EU přeci nebrání odchodu. Británie jen neví, jak to udělat, aby odešla a přitom vlastně v EU zůstala,“ popsal třeba Michal S. 

Nekonečný brexit

Payne v příspěvku narážel na komplikace kolem brexitu. Británie měla původně Unii opustit na konci března, nebyla se ale schopná vnitřně dohodnout na podmínkách. Termín se tak posunul na pátek 12.4., následně bylo na zasedání EU v Bruselu dohodnuto, že novým nejpozdějším termínem pro odchod Spojeného království z Unie je 31. říjen 2019. Do té doby si má Británie dát svou vnitropolitickou situaci do pořádku a promyslet způsob vystoupení. 

Předseda Evropské rady Donald Tusk novinářům řekl, že další postup je až do října plně v britských rukou. Brity přitom vyzval, aby poskytnutý čas nepromarnili. Podle Tuska je ale nadále nepřípustné zasahování do stávající brexitové dohody, kterou připravili britští a unijní vyjednávači a kterou britská Dolní sněmovna již třikrát odmítla. Naopak možnost vidí šéf unijních summitů v úpravě politické deklarace o budoucích vztazích EU s Británií.

Video  Náměstek Chmelař o brexitu: Ostatní Mayové „okopávají kotníky“  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

 

marmat ( 16. dubna 2019 13:36 )

Trollové ZDE píší o 106 ...nadávají, lžou , předháněj se v blafech , drbech, vulgaritách .... VŠECHNO JINÉ, než k obsahu a tématu článku!!!!!!!!!!!!

marmat ( 16. dubna 2019 13:31 )

A Vy nejste evidentně doktor mediciny.....co jste nám toužil sdělit??? Chybí hlava i pata

doktormediciny ( 15. dubna 2019 18:30 )

Hm no A se sestrou znaji kazda 5 jazyku...Janu Brejchovou mame vsichni radi, ale ta nedelala ani AMU

Taurus70 ( 15. dubna 2019 11:00 )

Marmat to vite ze netusi Vy jste jedinny objevitel a co to jako znamena ze je Havloidni korytnacka ,to mete pravdu to je😂😂😂😂

marmat ( 15. dubna 2019 08:33 )

Tato trollí trd.a níže absolutně netušej, že paní Vašáryová byla m.j. m.j. velvyslankyně....ve Vídni....dětičky za stzrvenky nestačí jen nadávat a urážet !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa